На финала на управлението си екоминистърът отмени предишните процедури по

...
На финала на управлението си екоминистърът отмени предишните процедури по
Коментари Харесай

"Струма" скоро няма да мине през Кресненското дефиле

На финала на ръководството си екоминистърът анулира предходните процедури по Оценка на въздействието върху околната среда България по този начин или другояче нямаше разрешение от Европейска комисия за строителство в дефилето, в този момент процесът се връща на изходна точка Слабо евентуално е това да докара до загуба на пари
На финала на ръководството си в понеделник министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил предходните процедури по Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), които отваряха опция да бъде довършена автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле.

Решението от 1 август е оповестено на уеб страницата на Министерство на околната среда и водите, като е подписано от Сандов, а датата е маркирана на ръка. С решението на процедура нищо не се трансформира - автомагистралата в дефилето по този начин или другояче нямаше да почне да се строи, преди да бъдат решени възраженията на Европейската комисия, а ОВОС-ът изтичаше тази година.

Според Сандов правата сред Крупник и Кресна би трябвало да бъде изкарана напълно от дефилето, с цел да бъдат спазени екологичните закони и да се чуе гласът на локалните общности. Сандов поддържа първия вид за прекосяване, който беше отритнат преди време с дейния лобизъм на огромните строители - за дълъг тунел.
Реклама
Позицията на Караджов беше, че точно разновидността, който беше утвърден по време на ГЕРБ - в едната посока пътят да минава източното от дефилето, а в другата по съществуващия Е-79 - е оптимален като цена и от екологична позиция. Казусът беше оставен за изясняване посредством работни групи от двете министерства, а с писмото Сандов на процедура поставя завършек на досегашните опити.

В сряда Агенция " Пътна инфраструктура " разгласи, че ще апелира решението, защото отговорни за досегашното закъснение са най-вече Министерство на околната среда и водите. Писмо от Брюксел " Вчера стопирах осъществяването на планове в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК) ". В него ясно се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съгласуемост с " Натура 2000 " на Автомагистрала " Струма " за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички вероятни други възможности ", изяснява претекстовете си Сандов във Фейсбук.

" Европейска комисия недвусмислено акцентира, че не може да се предрешава изборът на други възможности и че службите на Европейска комисия ще следят от близко всички дейности по плана и ще подсигуряват сходството с екологичното законодателство, като вземат нужните ограничения в тази посока, в случай че е нужно. Един ден преди писмото на Европейска комисия, на 26 юли показах същите условия на министъра на районното развиване и благоустройството, а точно, че с цел да се спазят условията на европейското и национално законодателство и да не се изгубят европейски средства, е нужно да се изготвят нови Оценка на въздействието върху околната среда и Оценка за съвместимост и че решението по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година не може да се ползва ", продължава той.

Взимайки мотив от писмото на Европейска комисия, на 1 август Сандов е спрял 2 процедури за строителство на части от Лот 3.2 на Автомагистрала " Струма " към АПИ. Политическият безпорядък В последвалата врява не стана ясно дали всички са разбрали изцяло какво е станало. Първо заместникът на Сандов Тома Белев написа във Facebook, че няма прекъсване на строителството, а единствено смяна на частични процедури на АПИ по разнообразни лотове.
Реклама
Бившият вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев побърза да разгласи пред публицисти, че решението на някогашния към този момент екоминистър връща плана четири-пет години обратно и може да се наложи България да връща всички вложени до момента в автомагистралата европейски средства. В уеб сайтът " Еко вести " даже се появи новината, че България ще върне на Брюксел всичките 1.6 милиарда евро, които до момента е получила за построяването на Автомагистрала Струма ".
Моето решение е напълно в синхрон с българското законодателство и с рекомендациите на Европейската комисия, в това число с писмото на DG Regio до Министерство на регионалното развитие и Министерство на околната среда и водите. Моето решение не слага под риск средства на Европейски Съюз и България няма да връща пари в резултат на това решение. Борислав Сандов
министър на околната среда и водите в оставка

АПИ от своя страна пусна прессъобщение, в което заяви че ще апелира решението. " В полученото писмо на 27 юли 2022 година от Европейска комисия ясно се показва, че на процедура определянето на характерните консервационни цели за засегнатите от плана предпазени зони е главното, което България следва да направи ", споделят от организацията и показват, че определеният вид е този по който до момента се е работило. Какво в действителност значи това Истината е, че случилото се през вчерашния ден няма съвсем никакво значение. Последната екооценка (ОВОС) на правата през дефилето е оповестена през август 2017 година Той дава преимущество на разновидността с едно платно горе по билото на Пирин и едно през дефилето, като залага на смекчаващи ограничения за запазване на типовете в резервата.

Целта тогава е да бъде отключено финансирането за последния стадий на автомагистралата, което възлиза на над милиард лв. и по което към този момент има определени даже реализатори - " Грома холд " и ГБС.

Европейска комисия обаче по този начин и не е разрешила строителството, тъй като има забележки към оценката за съгласуемост, която е част от ОВОС-а. Комисията искаше да се направи, както и Министерство на околната среда и водите да прегледа по-задълбочено характерните цели за отбрана на местообитанията в зоната. С две думи, България имаше още работа да свърши, преди да може да харчи тези пари за строителство. Както АПИ вярно показват, тази работа трябваше да бъде свършена от Министерство на околната среда и водите в последните две години, само че заради една или друга причина, не беше.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР