На две дати почитаме капитан Бураго и драгуните му Пловдивчани почитат

...
На две дати почитаме капитан Бураго и драгуните му
Пловдивчани почитат
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив, идете да почетете капитан Бураго и драгун...

На две дати почитаме капитан Бураго и драгуните му

Пловдивчани почитат на две дати подвига на съветския капитан Александър Бураго и неговите драгуни, които преди 145 години освобождават града от османците. Дръзката офанзива по време на Руско-турската война се организира на 4 януари 1878 година по остарял жанр, което по нов жанр се отбелязва на 16 януари. Тогава са и формалните празнувания пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина с военна гала, включваща полагане на венци и цветя, боен духов оркестър, внушителен взвод, венценосци и представители на комитет „ Родолюбие “. Улицата в памет на освобождението на Пловдив обаче носи името " 4 януари ", по тази причина и през днешния ден доста пловдивчани отиват да положат цветя пред  монумента на храбрия капитан. Бюст-паметникът е направен от скулптора Виктор Тодоров и е открит на 3 март 1969 година в Дондуковата градина.

Капитан Бураго командва Втори драгунски ескадрон. През нощта против 4 януари 1878 година той получава задача от военачалник Гурко да извърши разузнаване с пердах на разположението на водената от Сюлейман паша турска армия в Пловдив. За задачата минава със своите 63 кавалеристи през брода на река Марица и навлиза в града от юг. Башибозукът и черкезите към този момент са почнали да палят къщи и дюкяни в другите квартали. Неочакваното появяване на съветските драгуни предотвратява опожаряването и разграбването на града, както и унищожаването на християнското население в него. След това избавителният отряд завладява телеграфо-пощенската станция, железопътната гара и турските оръдия, ситуирани на Трихълмието, и стартира прочистването на кварталите. Капитанът нападна квартал " Мараша ", хълма Бунарджика, като увлича и други съветски елементи.

В ранните часове на 4 януари 1878 година ген. Гурко получава донесение, че Пловдив е освободен и по обяд е посрещнат от българското население на ул. „ Съборна ” под тържествения звън на камбаните по Трихълмието. Там той афишира освобождението на града. Отслужен е молебен, а капитан Бураго е награден с медал „ Свети Георги “ - IV ст., и е нараснал във военно звание " полковник ". След това той взема присъединяване в преследването на турската войска, отстъпваща към Одрин и Цариград.

През 1884 година едвам трийсетгодишен умира на португалския остров Мадейра от туберкулозата, от която е болен през Руско-турската освободителната война. Погребан е в Александро-Невската лавра в съветската столица Санкт Петербург.

Още за събитията в Пловдив и района може да намерите в най-хубавия културен гид -

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР