На днешния ден се отбелязват 120 години от гибелта на

...
На днешния ден се отбелязват 120 години от гибелта на
Коментари Харесай

Отбелязваме 120 години от смъртта на великия революционер Гоце Делчев

На днешния ден се означават 120 години от гибелта на огромния български бунтовник Гоце Делчев. По този мотив през днешния ден има празнувания пред паметника на героя в града, носещ неговото име, на който ще участва и президентът Румен Радев, предават от .

Гоце Делчев е един от най-значимите национални герои и български революционери . Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, като през целия си живот е воден от безкрайната любов към към народа и ориста на Македония.

„ След като сме се обрекли да загинем млади, би трябвало да вършим единствено положително като Исус, с цел да може нашият обичан народ да ни се отплати с положително. “

Георги (Гоце) Николов Делчев е роден в Кукуш през 1872 година в фамилията на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обграждане в село Баница, Серско .

През нощта на 3 против 4 май селото е блокирано по сигнал, че там нощуват комити.

Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от Баница, само че опитът е несполучлив. След еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия, Гоце Делчев пада погубен.

„ Петнадесет часа турците не посмяха от патроните ни да приближат нашите убити. Петнадесет часа ний гледахме мъртвия Гоце, наведен като че ли върху гробът на Македония. И петнадесет часа ни се късаха сърцата… Защото осиротяваше цялостен народ “, написа по-късно Пейо Яворов , цитирайки спомените на Димо Хаджидимов, напомнят от .

Гибелта му се възприема от съвременниците и историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР