На днешния ден през 1996 г. за първа година се

...
На днешния ден през 1996 г. за първа година се
Коментари Харесай

Днес е Световен ден на книгата и авторското право

На днешния ден през 1996 година за първа година се празнува оповестеният от ЮНЕСКО Световен ден на книгата (World Book and Copyright Day, International Day of the Book, World Book Days) в памет на умрелите на тази дата през 1616 година Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега.

С празнуването на този ден в целия свят, организацията се стреми да предизвиква четенето, издателска активност и отбраната на интелектуалната благосъстоятелност посредством авторското право.

23 април e алегорична дата за международната литература. На този са се родили или са умряли и на други изтъкнати създатели, като френския публицист Морис Дрюон, лауреата на Нобелова премия за литература исландеца Халдоур Лакснес (1955 г.) и руснака Владимир Набоков.

Това прави натурален избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде респект на книгите и създателите им, насърчавайки всички и по-специално младежите, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които способстват за социално-културния напредък на човечеството.

Идеята за този празник идва от самостоятелната испанска област Каталуния, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец (покровителят на Каталуния), обичайно се подарява книга.

Днес в Каталуня е също по този начин Празник и на любовниците (подарява се книга и роза като знак за любовен трепет). Празникът е в чест на Сервантес и Шекспир.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР