На днешния ден през 1932 г. в Кингстън в провинция

...
На днешния ден през 1932 г. в Кингстън в провинция
Коментари Харесай

Робърт Мъндѐл с Нобел за работата си в областта на монетарната политика и Оптимална валутна зона

На днешния ден през 1932 година в Кингстън в провинция Онтарио е роден Робърт Мъндел, канадският икономист, притежател на Нобелова премия за стопанска система през 1999 година.

Робърт Алекзандър Мъндѐл (Robert Alexander Mundell) изследвал интернационалните парични потоци. През 1999 получава Наградата за стопански науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел за своята пионерска работа в региона на паричната политика и Оптимална валутна зона.

Мъндъл е учил в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки, по-известно като Лондонско учебно заведение по стопанска система (London School of Economics and Political Science, LSE) - висше учебно заведение (колеж) на Лондонския университет, в Университетът на Британска Колумбия (University of British Columbia) във Ванкувър, провинция Британска Колумбия, във Вашингтонският университет и в Масачузетският софтуерен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT).

Професор Мъндел преподава в Колумбийския университет (от 1965 година досега) - най-старото висше учебно заведение в щата Ню Йорк и петото най-старо висше образователно заведение в Съединени американски щати въобще. Той е учреден през 1754 година под името "Колеж на краля " с харта на английския крал Джордж II. Намира се в Манхатън. Колумбийският университет управлява годишната премия за публицистика "Пулицър ".

Мъндъл преподава и в Китайския университет в Хонконг - от 2009 година до момента.

През годините е работил в Чикагския университет (1965-1972 г.), Университет "Ватерло " (1972-1974 г.), Университет "МакГил " (1989-1990 г.).

Мъндел слага основите за въвеждането на еврото посредством своята работа и оказва помощ за пускане на придвижването в икономическата мисъл, известно като стопанска система на предлагането. Мъндел е също по този начин прочут с Моделът на Мъндел-Флеминг, както и Ефект на Мъндел-Тобин.

Икономика на предлагането е школа в макроикономиката, съгласно която икономическият напредък (увеличението на предлагането на артикули и услуги) може да се реализира най-ефективно посредством намаление на бариерите за произвеждане, като да вземем за пример се намали данъкът върху прихода и финансовия налог, и посредством обезпечаване на по-голяма еластичност посредством понижаване на регулациите. Според стопанската система на предлагането освен това състояние потребителите ще се възползват от по-ниските цени на стоките и услугите.

Като акцентира значимостта на данъчните облекчения и поощряването на бизнеса за икономическия напредък, тази доктрина допуска, че спестените налози ще бъдат употребявани за основаване на нови и уголемение на старите предприятия, което на собствен ред ще усили продуктивността, заетостта и общото богатство.

Наименованието стопанска система на предлагането ( supply-side economics) е въведено от журналиста Джуд Уанински в средата на 70-те години на ХХ век.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР