На днешния ден през 1915 г. е открита българската легация

...
На днешния ден през 1915 г. е открита българската легация
Коментари Харесай

Стефан Панаретов е първият български посланик в Съединените щати

На днешния ден през 1915 година е открита българската легация във Вашингтон от първия пълномощен министър на България в Съединени американски щати Стефан Панаретов.

Стефан Панаретов Хаджиилиев е български посланик, автентичен член на Българска академия на науките (академик), работил през огромна част от живота си за построяването на положителни връзки сред България и Съединените щати.

Днес в Централната библиотека на Българска академия на науките има читалня, която носи неговото име - "Акад. Стефан Панаретов ".

Той е ученик и дълготраен учител по български език в Робърт лицей - в края на XIX и началото на XX век това е едно от най-хубавите учебни заведения в Османската империя, като в него учат и доста българи. По-късно Панаретов преподава и в американското учебно заведение в Цариград. Жени се за американка.

Панаретов става първият български дипломат в Съединените щати и остава на поста съвсем 11 години.

Стефан Панаретов е роден е на 4 октомври 1853 година в Сливен (тогава в рамките на Османската империя) в фамилията на духовник. През 1867 година стартира образованието си в Робърт лицей в Цариград и го приключва след четири години, след което остава да преподава в него български език (1871-1914 г.). През 1877 година получава и магистърска степен от Робърт лицей.

След потушаването на Априлското въстание (1876 г.) е изпратен от екзарх Антим I и ректора на Робърт лицей Уошбърн в Англия, с цел да запознае европейската общност с жестокостите, осъществени от османците. Участва интензивно в съпротивата против решенията на Берлинския контракт (1878 г.), като изнася сказки в редица американски университети и организации за българския народен въпрос.

На 10 декември 1914 година Стефан Панаретов става първият български пълномощен министър в Съединените щати (1914-1925 година, с малко прекъсване), като българската легация във Вашингтон е открита на 16 януари идната година.

През Първата международна война синът му, Кирил, умира на фронта като офицер, взводен пълководец в 6-ти пехотен полк.

Панаретов е включен в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, по време на която се приготвя Ньойския кротичък контракт (1919 г.). През 1921 година е български пратеник в Обществото на народите (League of Nations). Тази интернационална организация е съществувала сред Първата и Втората международна война. Нейните цели са били: намаление степента на въоръженост, разрешаването на интернационалните разногласия и подобряването на международното богатство. Идеята за основаването на Обществото е на американския президент Удроу Уилсън. Лишено обаче от лични въоръжени сили и подвластно от Великите сили за налагане на решенията си, Обществото на народите мъчно се оправя със дилемите си.

Стефан Панаретов умира на 19 октомври 1931 година във Вашингтон. Заедно със брачната половинка си Лидия Гейл, той завещава обилни суми на Българската академия на науките и на Американския лицей в София - най-старото американско учебно заведение отвън Съединените щати, основано през 1860 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР