На днешния ден през 1898 г. излиза първият бюлетин на

...
На днешния ден през 1898 г. излиза първият бюлетин на
Коментари Харесай

През 1898 г. излиза първият бюлетин на БТА

На днешния ден през 1898 година излиза първият бюлетин на Българската телеграфна организация (БТА) - националната информационна организация на България.

Българската телеграфна организация основана през през 1898 година с декрет на княз Фердинанд I по време на държавното управление на Константин Стоилов.

Агенцията е основана по модела на съветската Петербургска телеграфна организация. За разлика от множеството осведомителни организации по това време, които са частни, Българската телеграфна организация има статут на особена работа към Министерството на външните работи и изповеданията.

В ранните години нейната цел е да дава на българските медии настояща информация за вътрешните и интернационалните събития. Основната част от оповестените материали са сведения за живота в европейските владетелски дворове и престъпната хроника, както и търговски и борсови известия. Освен това организацията дава информация за събитията в страната на задгранични телеграфни организации.

Дейността на Българската телеграфна организация се уголемява сензитивно по време на Балканските войни, когато по света нараства ползата към събитията на Балканите.

Българската телеграфна организация наред с Българска национална телевизия и БНР е измежду държавните медии под публичен надзор. Тя е самостоятелен народен информативен институт, чийто общоприет шеф се избира от Народното събрание. Законът подсигурява на Българска телеграфна агенция самостоятелна публицистична политика и я защищава от стопански и политически опити за въздействие. Намесата на страната се свежда до избрана и гласувана от Народното събрание дотация.

Българската телеграфна организация се финансира от продажба на осведомителни артикули, реклама и целеви средства от държавния бюджет.

Българска телеграфна агенция е член на Алианса на европейските осведомителни организации, който приема единствено една осведомителна организация от страна. Член-основател е на Асоциацията на балканските осведомителни организации и на Асоциацията на черноморските организации. Българска телеграфна агенция има съглашения за съдействие със международните организации.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР