На днешния 26 декември, който е и Ден на бащата,

...
На днешния 26 декември, който е и Ден на бащата,
Коментари Харесай

Около 50 000 деца в България страдат от родителско отчуждение

На днешния 26 декември, който е и Ден на бащата, пред Министерството на правораздаването ще се организира митинг, проведен от татковци, които са разграничени с майките на техните деца, само че желаят да прекарват повече време с тях. Те упорстват за законодателни промени, които биха им разрешили да вземат участие интензивно в живота на своите деца.

Инициативата, наречена " Не на родителското отчуждение, да на споделеното родителство ", има за цел да промени актуалната обстановка, в която майките нормално получават попечителството над децата при бракоразвод.

Една от главните рецензии към актуалната система е, че няма институция, която да следи осъществяването на правосъдните решения по отношение на контактите с децата след бракоразвод. В сходство с наличните статистики, в 96% от случаите на спор сред родителите съдът нормално присъжда попечителството на майката, което постоянно води до загуба на контактите сред децата и техните татковци.

Слави Несторов, създател на фондацията " Независимост ", разяснява казуса в ефира на “Нашият ден ” и акцентира в ефира на БНР, че актуалното законодателство не дава опция на родителите, които са в неравнопоставено състояние, да прекарват задоволително време с децата си. Този проблем поражда " Синдрома на родителското отчуждение ", който може да навреди на прочувственото и психическото здраве на децата.

За да преодолеем казуса, бащите упорстват за законодателни промени, които да позволят по-равнопоставено и споделено родителство. По думите му този модел към този момент се практикува сполучливо в доста страни в Европа, като последна към това мина Гърция, където родителите имат равни права и отговорности, свързани с възпитанието и грижата на децата. 

Изследвания демонстрират, че споделеното родителство е най-хубавото за децата, като им оказва помощ да израстват душевен и прочувствено по-здрави. Според данни от фондацията " Независимост ", над 50 000 деца в България страдат от родителско отчуждение. Затова самодейността се стреми да притегли вниманието към тематиката и да насърчи публичната поддръжка за законодателни промени.

Фондацията възнамерява да показа законопроект през януари, който да поддържа споделеното родителство и да помогне за понижаване на споровете сред родителите след бракоразвод. По думите на Нестовор тази демонстраци, е по-скоро събитие, което се стреми да притегли публичното внимание и да сътвори основа за усъвършенствания в законодателството, които да спомогнат за по-доброто благоденствие на децата и родителите след бракоразвод.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР