На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и

...
На днешния 1-ви февруари, обявена за Ден за признателност и
Коментари Харесай

Пловдивчани се преклониха пред жертвите на комунизма

На днешния 1-ви февруари, оповестена за Ден за благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим, пловдивчани уважиха паметта на хилядите знайни и незнайни жертви, починали в битката против терора на тоталитарната власт пред паметника „ Свидетелят “ на площад „ Стефан Стамболов ”, пред постройката на общината .

На честването, проведено от Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив, участваха Председателят на Общинския съвет – инж.Александър Държиков, заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, общински съветници, представители на общинската администрация, членове на Съюза, наследници и роднини на репресирани от комунистическия режим, жители и медии.

Честването стартира със слово на Атанас Узунов – дълготраен ръководител на Съюза на репресираните от комунистическия гнет в Пловдив, уредник на събитието за деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим в Пловдив.

В словото си, той напомни събития, обстоятелства и числа от случилото се на 1 февруари 1945 година, смисъла и значимостта на този ден за респект и благодарност, както и за ориста на първия монумент, подложен на това място преди години.

След него, думата бе предоставена на арх. Илко Николов.

„ Трябва да помним! Никой през днешния ден не търси отплата или отмъщение, тъй като възмездието рано или късно идва по различен метод. Тези обстоятелства и събития  би трябвало да се помнят, тъй като за жалост от време на време нещата в света се повтарят. Не би трябвало да го позволяваме по никакъв метод! Да помним свидните жертви. Бог да елементарни починалите! “, сподели в словото си арх. Николов.

От името на община Пловдив, послание направи заместник-кметът по “Oбразование, бизнес развиване и европейски политики ” Стефан Стоянов.

„ Паметта на нацията се пази по този начин! Ако се върнем обратно във времето, с мъка можем да споделим, че след Втората международна война, България и българският народ заплащат доста висока цена. На днешната дата през 1945 година е избит целия политически хайлайф от Народния съд. А последвалите репресии засягат стотици хиляди хора. Вече 15 години сме в Европейски Съюз и съвсем 20 в НАТО. Постигнали сме политическо и публично отмъщение. Отново се върнахме там, където ни е мястото – в цивилизования свят, който дърпа напред останалите. Където има развита стопанска система, права, свободи, а образованието е на респект! И където имаме за пример  най-добре развитите народи. А в края на деня главната борба ще е за мозъците на хората! Да помним историята си, да бъдем хуманни и толерантни към близък и да си споделяме истината в очите! …И макар, че през днешния ден България е в първите редици на подкрепящите Украйна и е на вярната страна, ми се желае да сме малко по-категорични и по-ясни. В такива исторически моменти се вижда коя страна и кой народ какво може да реализира. За да си заслужим мястото измежду западния свят и правото да се развиваме свободни и съгласно нашите сили. Бог да прости  десетките хиляди избити и стотиците хиляди измъчвани по лагерите, жертви по време на съветската окупация! Тяхната памет се пази! Тяхната жертва ни даде опция през днешния ден да сме по-свободни и да мечтаем за по-добро бъдеще! “, сподели в словото си Стефан Стоянов.

Обръщение към присъстващите направи и Председателят на Общински съвет Пловдив– инж.Александър Държиков.

„ Днес сме се събрали, с цел да почетен паметта на жертвите на комунистическия режим след 9-тосептемврийския прелом от 1944г., който е последван от вълна на принуждение и разпра. Преврат след който бе открита тоталитарна власт в нашата страна, траяла десетилетия. Стотици са хората избити без съд и присъда, нормално убивани нощем отвън обитаемоте места. Създадени са трудововъзпитателни лагери, където са изпращани хора без съд, а хиляди изчезват безследно. Мащабите на чистката осъществена след 9-тосептемврийския прелом е голяма и спрямо останалите нации е най-голяма като мащаби на глава от популацията. Избивани са политици и съперници на съществуващите ръководещи, десетки интелектуалци и хора, които са противопоставяли своите визии, на тези които са имали силата в оня миг. Знаете, че така наречен Народен съд е легализирал арестуването и избиването на десетки хиляди. Затова и през днешния ден сме тук да покажем, че нацията помни този неприличен интервал от нашата история, да предадем загатна за случилото се на бъдещите генерации, с цел да не се повтаря. Вечна памет на жертвите на комунистическия режим. “, сподели в словото си Александър Държиков.

След едноминутно безмълвие в памет на жертвите на комунистическия режим, присъстващите публични лица и жители поставиха венци и цветя на паметника „ Свидетелят “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР