На днешната дата през 1970г. Пол Маккартни обявява официално разпадането

...
На днешната дата през 1970г. Пол Маккартни обявява официално разпадането
Коментари Харесай

На този ден: 43 години от полета на първия български космонавт

На днешната дата през 1970г. Пол Маккартни афишира публично разпадането на Бийтълс. Групата е считана за една от най-великите в света за всички времена.

Разединението в групата стартира още от септември 1969г., когато Джон Ленън афишира пред групата, че напуща. През 1970г. Пол Маккартни публично афишира разпадането на групата и афишира, че ще стартира солова кариера.

Четиримата членове на групата Джон Ленън, Пол Маккартни Джордж Харисън и Ринго Стар започва солова кариера. През 1980г. Ленън е погубен от луд почитател, а Харисън умира от рак през 2001г.

През 1912г. от британското пристанище Саутхямптън потегля корабът Титаник. Един от най-модерните кораби за времето си пътува за Ню Йорк, само че не доближава до Съединени американски щати. На 14 против 15 април корабът се сблъсква с голям айсберг. Корабът потъва за по-малко от три часа, а на борда в този миг има 2207 пасажери и екипаж, а жертвите са 1502. Потъването на Титаник е най-голямата морска злополука с максимален брой жертви за времето си, а сега е петата. През 1997г. режисьорът прави филм за Титаник и той се трансформира в един от най-касовите филми за всички времена, а основните функции са поверени на Леонардо Ди Каприо и Кейт Уинслет.


Титаник

През 1913г. в полето до Руски монумент в София е учреден вторият най-стар футболен клуб в България - Славия . " Белите " са най-старият столичен футболен тим.

През 1957г. Суецкият канал е отворен за всички кораби, откакто цели три месеца е бил затворен.

През 1979г. в 20:34г. московско време е изстрелян галактическият транспортен съд Съюз-33, който лети първият български космонавт Георги Иванов . Иванов на кораба дружно с руснака Николай Рукавишников. При кацането обаче се случва повреда в кораба, само че двамата оцеляват и се завръщат сполучливо на Земята. През 1988г. в космоса излиза и Александър Александров, който става вторият и за момента финален български космонавт.

През 2010г. край Смоленск, Русия се разрушава полски аероплан Ту-154. Загиват 96 пасажери, а след тях е полският президент Лех Качински . И до ден сегашен има доста разногласия и неясноти по отношение на злополуката. Полските управляващи упрекват Русия, че е свалила самолета. Това е втора самолетна злополука през 21-и век, в която умира европейски водач. През 2004-а година в самолетна злополука умира македонския президент Борис Трайковски.



Днес се навършват 138 години от рождените на българския археолог, общественик и някогашен министър-председател Богдан Филов . Филов е министър-председател на България от 1940 до 1943, а след гибелта на Цар Борис III дружно с Кирил Преславски и ген. Михов става регент на малолетния цар Симеон II. След идването на комунизма е задържан и наказан на гибел от Народния съд, присъдата е изпълнена на 2 февруари 1945г.

През 2018-а година умира един от най-големите български композитори Тончо Русев .


Богдан Филов

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР