На днешната дата:През 1493 г. по време на второто си

...
На днешната дата:През 1493 г. по време на второто си
Коментари Харесай

На днешната дата, 3 ноември. Ден на българския художник

На днешната дата:
През 1493 година по време на второто си корабоплаване до Америка Христофор Колумб открива остров Доминика.През 1867 година отрядите на Джузепе Гарибалди губят от френската войска борбата при Монтана.През 1903 година Панама е оповестена за самостоятелна от Колумбия страна.През 1918 година Полша афишира самостоятелност от Русия.През 1918 година Австро-Унгария напуща Антантата.През 1957 година Съюз на съветските социалистически републики изстрелва галактическия транспортен съд " Спутник-2 ", на борда на който се намира кучето Лайка - първото живо създание от Земята, което излиза в орбита.През 1964 година Линдън Джонсън е определен за президент на САЩПрез 1973 година НАСА изстрелва " Маринър 10 " към Меркурий и на 29 март 1974 той става първият галактически уред, който доближава планетата.През 1978 година Доминика става самостоятелна от Англия страна в чест на годишнината от откриването ѝ.През 1992 година Демократът Бил Клинтън е определен за президент на Съединени американски щати.През 2004 година Ясер Арафат изпада в последователно задълбочаваща се кома; умира на 11 ноември.
Празници и събития:

Ден на българския художник - отбелязва се от 1993 година в деня на църковния празник на св. Пимен Зографски, разгласен за настойник на българските художници. Празнува се от българските художници, иконописци и реставратори. Св. Пимен Зографски е български духовник от манастира " Св. Георги Зограф " на Атон, зограф и литератор, живял в края на ХVI век. Рисувал е фрески и икони.

Професионален празник на Главна ревизия по труда.

Рождениците през днешния ден:

Проф. доктор Веселин Методиев, историк, някогашен вицепремиер и министър на образованието, почетен професор на Нов български университет

Георги Мишев, публицист, сценарист

Диана Митева, изпълнителен шеф на банка ДСК, ръководител на УС на Асоциацията на банките в България

Илиян Метев , режисьор

Искра Донова , актриса

Лилия Абаджиева , режисьор

Надежда Захариева , поетеса, някогашен зам.-министър на културата

Проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов , ръководител на съвета на шефовете на " Трейс Груп Холд "

Петър Мерков , сребърен олимпийски медалист от " Сидни`2000 " по кану-каяк

Светослав Глосов , някогашен ръководител на Агенция „ Пътна инфраструктура “
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР