На днешната дата преди 33 години този свят напуска неповторимата

...
На днешната дата преди 33 години този свят напуска неповторимата
Коментари Харесай

Грета Гарбо: „Никога не съм искала да бъда сама“

На днешната дата преди 33 години този свят напуща неповторимата Грета Гарбо.

За нея Симон дьо Бовоар споделя: „ Обликът на Грета Гарбо беше някакво сходство на пустош, върху която можеше да се проектира всичко угодно. “ Шведско-американската актриса е една от най-големите звезди на нямото кино, както и на последвалия го „ златен интервал “. Определяна е като една от най-големите звезди на класическото холивудско кино , а през 1955 получава почетен „ Оскар “ за цялостната си кариера и неповторимите си превъплъщения на екрана. Но животът на Гарбо е освен триумфи, само че и низ от трудности и неволи, които бележат и хубавите, и неприятните моменти в живота ѝ.

 Грета Гарбо Getty

Родена е на 18 септември 1905 в Стокхолм  в работническо семейство. Гарбо е третото дете на Анна Ловиса – стопанка, която след това стартира работа в цех за конфитюр, и Карл Алфред Густафсон – строителен служащ. Гарбо има по-голям брат, Свен Алфред, и по-голяма сестра, Алва Мария. Родителите ѝ се срещат в Стокхолм, където татко ѝ се е преместил, с цел да бъде самостоятелен и да работи разнообразни нискоквалифицирани длъжности, като чистач на улици, асистент месар, служащ във фабрика.

 Грета Гарбо Getty

Жени се за Анна, която скоро се мести от Хьогсбю, само че двамата са толкоз небогати, че живеят в апартамент без топла вода и отглеждат децата си в Блекингегатън, определян като сиромашки квартал. По-късно Гарбо си спомня:

„ Беше изцяло сиво – през тези дълги зимни нощи. Баща ми седеше в ъгъла, драскайки числа във вестника. В другата част на стаята, майка ми поправяше остарели облекла. Ние децата говорехме доста ниско или просто седяхме безшумно. Бяхме изпълнени с безпокойствие, сякаш във въздуха имаше някаква заплаха. Такива прекарвания са незабравими за едно сензитивно момиче. Там, където живеехме, всички къщи и жилища изглеждаха еднообразно, а грозотата им пасваше на всичко, което ни заобикаляше. “

 Грета Гарбо Getty

Гарбо е затворено дете. Мрази учебно заведение и избира да си играе сама. Въпреки това има въображение и рано демонстрира интерес към театъра. Мечтае да стане актриса и по-късно взима присъединяване в аматьорска пиеса с приятелите си. На 13 Гарбо приключва учебно заведение и типично за момиче от работническата класа по това време, не постъпва в гимназия . По-късно приказва за комплекса за непълноценност, който получила вследствие на това.

„ За да покажеш достойнствата си се желае доста повече ум, в сравнение с с цел да прикриеш минусите си. “

 Грета Гарбо Getty

През зимата на 1919 епидемията от испански грип достига Стокхолм и бащата на Гарбо, към който тя е доста привързана, се разболява. Той стартира да отсъства от работа и след това е уволнен. Гарбо остава у дома, с цел да се грижи за него и да му оказва помощ в седмичните болнични визити за лекуване. Той умира през 1920, когато тя е единствено на 14.

От ранна възраст Грета стартира да играе в театъра, а по-късно и в киното. Ролята в „ Сага за Йоста Берлинг “ (1924) на Мориц Стилър ѝ донася по-широка популярност и работа за „ Metro-Goldwyn-Mayer “ в Холивуд, където скоро се трансформира в една от водещите актриси. Първият говорещ филм, в който се снима, е „ Ана Кристи “ (1930) по Юджийн О'Нийл. През 1931 играе ролята на Мата Хари в едноименния филм. За последно се снима през 1941 година. По време на Втората международна война Грета Гарбо сътрудничи на английското разузнаване.

 Грета Гарбо Getty

Гарбо не желае да споделя нищо от персоналния си живот, заради което не дава изявленията, не дава подписи, не посещава министър председатели на филми и не дава отговор на писма на фенове . Тя е бисексуална и измежду любовните ѝ връзки са известни и няколко с други дами.

„ Никога не съм казвала: „ Искам да бъда сама “. Казвала съм единствено „ Искам да ме оставят на мира “, което не е едно и също нещо. “

Гарбо прекарва последните години от живота си в съвсем цялостна самотност в Манхатън , Ню Йорк, само че доста пътешества в компанията на близки другари, най-вече из Западна Европа и по Средиземно море. Никога не се е омъжвала, няма деца. През 1927 година се приближава неимоверно покрай сватба с Джон Гилбърт, само че не се появява на церемонията . Умира вследствие затруднения от пневмония на 15 април 1990 в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

 Грета Гарбо Getty

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР