На близо 73 хиляди адреса в страната са регистрирани 6

...
На близо 73 хиляди адреса в страната са регистрирани 6
Коментари Харесай

99 души в апартамент в Люлин и 138 живеещи в полето. МРРБ публикува нови данни за регистрациите преди изборите

На близо 73 хиляди адреса в страната са регистрирани 6 и повече пълнолетни жители, включени в изборните описи. Общо на 1697 от тях са регистрирани по над 20 гласоподаватели.

Това сочат данни на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Те са извлечени от Главната дирекция " Гражданска регистрация и административно обслужване " (ГРАО) от генерираните за печатане на изборните описи масиви. Местните избори предстоят на 29 октомври.

Новината идва на фона на информация на Министерство на регионалното развитие от вторник за преди изборите - така наречен " избирателен туризъм ".

Практиката за смяната на адресна регистрация в месеците преди избор е известна като „ избирателен туризъм “. Тя е обвързвана с условието за уседналост, което значи, че за локалния избор право да гласоподават имат единствено гласоподаватели, които имат регистрация в даденото обитаемо място от най-малко шест месеца т.е. би трябвало да са го създали до края на април 2023 година

От оповестените в четвъртък данни се вижда, че през годините всички регистрации са били допускани от локалните управляващи. Дават се образци с къща във Видин, в която живеят 25 пълнолетни жители, в Русе – 59, във Варна – 84, в Разлог - 142, в Монтана - 172, в Стамболийски – 652, в Пловдив - 194.

В известието на районното министерство се отбелязва и любопитния факт, че на ул. " Тунджа " 2 в Горна Оряховица " живеят " 138 гласоподаватели, макар че на адреса няма постройка, а поле.

В апартамент в кв. " Сухата река " в София са регистрирани 83 гласоподаватели, а в различен - в кв. " Люлин " живеят 99 гласоподаватели.

Ресорният министър Андрей Цеков е уведомил премиера Николай Денков за справката.

Според Закона за гражданската регистрация на един адрес не могат да се записват хора, чийто брой надвишава двукратно броя на хората, които всекидневно могат да населяват съответното жилище.

Ако жилището се населява единствено от родственици по права линия, по съребрена линия до четвърта степен в това число или по сватовство до втора степен в това число, се позволява трикратно надвишаване.

През юли И нститутът за развиване на обществената среда, че сред януари и април съвсем 69 хиляди души са сменили регистрацията си по сегашен адрес. За същия интервал през 2022 година тези регистрации са били едвам 38 683.

От организацията тогава споделиха резултатът от " новите гласове " в дребните обитаеми места да се понижи преди вота, като се назначат инспекции във всички общини, в които има растеж на регистрации по сегашен адрес.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР