На база на съобщението на руската метеорологична служба Росхидромет може

...
На база на съобщението на руската метеорологична служба Росхидромет може
Коментари Харесай

От Русия успокояват, че минал вече радиоактивен облак не бил опасен за хората

На база на известието на съветската метеорологична работа " Росхидромет " може да бъде изчислено, че дозата рутений 106, което може да бъде " погълната " на човек, е 20 000 пъти по-малка от годишната позволена доза и не съставлява заплаха за човешкото здраве. Това оповестяват от предприятието за преправка на нуклеарно гориво " Маяк ", за което се допуска, че може да е източник на замърсяването. " Маяк ", обаче, отхвърля да е подобен източник в публично известие и споделя, че радиационният декор при предприятието е в норма.
От там показват, че първите данни за нараснали стойности на обемната интензивност на рутений 106 в атмосферата са регистрирани по едно и също време в страни от Западна Европа, Татарстан, Волгоград и в Южен Урал с едни и същи равнища (10-20 mBq / m3). Изключително високи концентрации на рутений 106 в атмосферата са регистрирани в Словакия (29-30.09.2017 г.) и в Румъния (30.09.2017 г.), които са на към 3000 километра разстояние от ФГУП " Маяк ".
Според известието, рутений може да попадне в атмосферата в два случая:
1. Нарушаване на херметичността на обвивката на твела в нуклеарен реактор или при радохимична преправка на нуклеарно гориво. Този вид в тази ситуация не е вероятен, тъй като освен това в атмосферата неизбежно би трябвало да постъпят десетки други остатъчни радионуклиди, които биха били зафиксирани от службите за радиационен надзор.
2. При разработване на нови, потребление на съществуващите или утилизиране на отработили своя период източници на йонизиращо излъчване на основата на рутений 106. Типичният източник на рутений 106 има интензивност към 1-10 Ci. При цялостно разрушение на подобен източник, измерените концентрации на рутений 106 в атмосферата биха могли да бъдат регистрирани на разстояние от 500 км, а директно на мястото на разхерметизирането на източника би се следил нараснал радиационен декор и мощно радиоактивно замърсяване на атмосферата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР