На Бъдни вечер българите гонят злото с тамян. В Бразилия

...
На Бъдни вечер българите гонят злото с тамян. В Бразилия
Коментари Харесай

Бъдни вечер и Коледа: обичаи от цял свят

На Бъдни вечер българите гонят злото с тамян. В Бразилия означават Рождество Христово с фойерверки, а норвежците крият всички метли и бърсалки за под. Коледните обичаи по света са най-различни. Ето някои от тях:

Танци и фойерверки в Бразилия

Бразилците посрещат празника безусловно с гръм и тропот. Семействата сядат на трапезата в среднощ на 24 декември, а празничната вечеря бързо прераства в шумно забавление с фойерверки. Празникът продължава до утринните часове на 25 декември, когато бразилският Дядо Коледа - Papai Nöel - раздава подаръците.

Тамян против злото в България

В България Коледата не минава без тамян. Традицията повелява на Бъдни вечер най-възрастният член на фамилията да прикади с тамян всички пространства в дома - с цел да прогони злото. В нощта против 25 декември дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

Подаръци в чорапи в Англия

И в Англия подаръците идват през нощта. В утринните часове на 25 декември децата разопаковат даровете, донесени от британския Дядо Коледа - Father Christmas. Те са напъхани в чорапи - както и в Съединени американски щати.

Самодивски чемшир във Франция

Дивият остър чемшир, прочут още като Остролистен джел или Илекс, не трябва да липсва в нито една френска къща за Коледа. Французите имат вяра, че това вечнозелено декоративно растение ще им донесе шанс през новата година. Подаръците за празника идват дружно с Pére Nöel на 25 декември.

" Елхи " от манго в Гана

За доста хора по света празникът е невъобразим без коледно дърво. Но по какъв начин постъпват в страните, където няма елхи? Тъй като в Афррика съвсем няма иглолистни дървета, в Гана, да вземем за пример, за сурогат употребяват дърво кашу или манго. Тамошният Дядо Коледа е повлиян мощно от западния свят, споделя се Santa Claus и раздава подаръците на 26 декември, а те съвсем постоянно включват облекло.

Светещи кораби в Гърция

В Гърция подаръците се раздават чак в новогодишната нощ на 31 декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И тъй като гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които слагат в двора на къщата или на прозорците. По този метод те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

13 дни дарове в Исландия

Докато в доста страни раздаването на подаръците е обред за един ден, в Исландия хората се подаряват в продължение на цели 13 дни - с по-дребни предмети. След 13 декември общо 13 коледни джуджета, така наречен Jólasveinar, пъхат дарове в обувките на децата - само че единствено на послушните.

Празник за несемейни в Япония

И Япония е повлияна от западните обичаи за Коледните празници. Но в азиатската страна Коледата не е типичен фамилен празник: съпрузите се събират с другари, а неженените употребяват празника като мотив да излязат да честват - с вярата да срещнат бъдещия си сътрудник. Подаръците идват чак на 26 декември - носи ги японският Дядо Коледа, именуван Santa Kurosu.

Пощенски картички в Холандия

Напук на актуалните трендове, холандците държат на класическата коледна поща: за празника те изпращат доста писма и най-много приветствени коледни картички по пощата. Подаръците обаче се раздават още на 6 декември - за Никулден.

Криене на метли в Норвегия

Норвежците извършват един необикновен обред на Коледа: крият всички метли и бърсалки за под, с цел да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ. Норвежките деца получават подаръците си на 24 декември - носи ги обаче не Дядо Коледа, а коледният гном, наименуван Julenissen.

Коледни кози във Финландия

Финландският Дядо Коледа е приел облика на коза, каквото е и формалното му име - " Joulupukki " в превод значи тъкмо коледна коза. Тя идва с подаръците за децата на 24 декември.

Минималистична декорация в Русия

Докато в доста страни обилната декорация е неотменима част от празника, руснаците съвсем не украсяват домовете си - нормално празничната декорация се изчерпва единствено с една елха. Подаръците идват чак в новогодишната нощ - на 31 декември - дружно с Дядо Мраз.

" Паяжини " на елхата в Украйна

И в Украйна подаръците се раздават от Дядо Мраз, само че чак на 6 януари. По остарял бит украинците окичват елхите си с декорации, наподобяващи паяжина. Те имат вяра, че това ще им донесе благополучие.

Стара магьосница в Италия

В Италия подаръците за празника не се носят от Дядо Коледа, а от остаряла магьосница. Тъй наречената " Befana " лети от къща на къща, яхнала метлата си, и подарява послушните деца на 6 януари - за Богоявление. А непослушните деца получават от остарялата жена въглища.

Дойче веле
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР