На Бъдни вечер, 24 декември, от 21:15 часа по най-добрия

...
На Бъдни вечер, 24 декември, от 21:15 часа по най-добрия
Коментари Харесай

Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи по Viasat History

На Бъдни вечер, 24 декември, от 21:15 часа по най-хубавия ТВ канал за история на Стария континент Viasat History с изследователския дух на Индиана Джоунс дебютира филмът в две елементи „ Изгубените съкровища: Гробниците на античните маи “.

В продължение на 3,000 години античните маи преобладават Централна Америка. Докато в един миг изчезнали от лицето на земята. Екипи от специалисти от целия свят се насочат към разнообразни археологически обекти и благодарение на съвременни технологии се пробват да разкрият тайните на възхода и падението на тази могъща и комплицирана антична цивилизация.

Един от археологическите обекти, който ще посетим, е Копан, в Хондурас. Някога дом на 20,000 души, той има извисяващи се храмове, необятни площи със статуи и резби. Той бил ръководен от 16 владетели, само че са открити гробниците на единствено 8 от тях, което оставя доста работа за извършване на Сеичи Накамура и екипа му, които идват от Япония. Те употребяват технология, която им разрешава да сканират храма за скрити камери, като заобикалят ненужни и евентуално увреждащи разкопки.

Според маите, нефритът бил един от най-ценните камъни. Разказва ни експертът по търговия на маите Мари Лу Райдингер. Те изяснява, че нефритът е по-твърд от стоманата и постоянно отнемал седмици или даже месеци да се извлече. Тъй като е съвсем нерушим, маите го смятали за знак на безсмъртието, заради което постоянно е намиран в гробниците на кралските особи във тип на пръстени, колиета или погребални маски.

Видео за „ Изгубените съкровища: Гробниците на античните маи “ по Viasat History на 24 декември в 21:15





Друг екип се впуска в разкопки в долината Сан Клаудио, в Мексико. Такеши Нанкагава, палеонтолог-криминолог, допуска, че седиментите в езерото в непосредствена непосредственост до майски храм, могат да съдържат улики за аргументите, предиздвикали маите да изоставен превъзходните си градове. На дъното на езерото няма О2, което евентуално е разрешило съвършена консервация. Колкото по-дълбоко копаят, толкоз по-назад в историята ще се връщат.

В дъждовната гора на Гватемала откриват именития Тикал. През 8-ми век той е дом на над 60,000 поданици. Археологът Едуин Роман изследва обекта с детайлна карта, основана със сканираща технология. При нея посредством летателни устройства с лазери се откриват структури в необятни територии, покрити с гъста растителност и други трудности. Това, което той открива, е че доста от градовете на маите са свързани. Една от структурите, открити в Тикал, има поразителна аналогия с друга конструкция, открита в Теотиуакан, Мексико, на над 1р000 км разстояние.

С помощта на CGI и неповторим достъп до разкопки в три страни „ Изгубените съкровища: Гробниците на античните маи “ е изключителна опция да се направи същински пробив в разбирането ни за случилото се с тази впечатляваща цивилизация – по Viasat History - на 24 декември в 21:15 часа.


Viasat History съживява историята с увличащи документални излъчвания, със пресен и съвременен взор към историята. ТВ каналът води феновете на странствуване през времето с интелектуални и задълбочени излъчвания, които по едно и също време развличат и предизвикат мозъците. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива секрети от предишното и изяснява по какъв начин то ни дефинира през днешния ден. Следете на и на

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР