На Бабинден се почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените

...
На Бабинден се почитат бабите-акушерки, които са помагали на жените
Коментари Харесай

Бабинден е

На Бабинден се почитат бабите-акушерки, които са помагали на дамите да родят. Според обичая всяка жена, която се е употребила от услугите на бабата, при раждането на рожбата си е отивала в дома й, поливала й е ритуално вода, с цел да си измие ръцете, дарявала я е със сапун и нова бяла забрадка.

Наскоро се разбра, че през 2017 година в България са родени единствено 57 175 бебета. С това страната ни означи скръбен антирекорд за интервала след 1945 година.

До 1 януари 2018 година в страната новородените са със 7809 по-малко спрямо 2016 година, когато са родени 64 894 бебета. През 2015 година новородените са били 65 950, през 2014 година - 67 585. През 2010 година бебетата са били 75 513, през 2009 година - 80 956. Според статистиката най-вече деца са родени през 1950 година - 182 571.

Демографската злополука и аргументите за нея >>


Според традициите на Бабинден бабата (народна акушерка) къпе дребните деца – съпровожда се с благословии, намазва децата с мед и масло, на бабата се подаряват вълна и обредни кравайчета.

Младите булки се угощават в дома на бабата. Участват всички млади булки, на които бабата е бабувала (чиито деца е израждала) през годината. Носят самун, баница, печена кокошка и вино. Поливат на бабата да се измие и я подаряват на дясното рамо с риза, престилка, забрадка, чорапи.

Извършва се влечугане (къпане) на бабата (обичаят е публикуван единствено в обособени селища в България). Извършва се след угощението. Жените откарват бабата на колесарка на реката или кладенеца, където става обредното изкъпване. Всички са накичени с върви, с червени чушки и къдели вълна. Пеят обредни песни с еротични претекстове. На празника не се позволяват мъже. На инцидентно срещнат мъж се подмятат закачки.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР