На 97-годишна възраст почина пернишкият писател, публицист, краевед и общественик

...
На 97-годишна възраст почина пернишкият писател, публицист, краевед и общественик
Коментари Харесай

Почина пернишкият писател, публицист, краевед и общественик Цанко Живков

На 97-годишна възраст умря пернишкият публицист, журналист, краевед и държавник Цанко Живков (1926-2023 г.), оповестиха от Община Перник.

" Днес загубихме един извънреден създател, необикновен човек и персона с голяма харизма - Цанко Живков. Личността му оставя след себе си благосъстояние от думи и хрумвания, които ще продължат да влияят върху нас и бъдещите генерации.

Неговият принос към литературата и културата на Перник и цялата страна е безмерен. Живков беше освен незабравим създател, само че и почетен жител на нашия град, на който отреди значимо място в работата си. Ще го запомним като човек, чиято дума остава жива в сърцата на тези, които го обичаха и уважаваха.

Нека спомените за него бъдат източник на успокоение и ентусиазъм, а неговото завещание продължи да сияе в нашите сърца. Поклон пред светлата му памет! ", написа в съболезнователния си адрес кметът на Община Перник Станислав Владимиров.

Областният шеф на Перник Людмил Веселинов сподели, че изключителната персона и креативно завещание на Живков остават безконечен източник на ентусиазъм. 

" Дългогодишната му креативна активност обръща изключително внимание на родния край и неговите хора, споделя за Паисий Хилендарски и родното му село Кралев дол, както и за фамозната керамика в село Бусинци.

Той остава в нашите сърца като знак на литературното и културното благосъстояние. Неговите произведения ще продължат да влияят и въодушевяват генерации със своята неповторима съчетаност от мъдрост и великолепие ", добави Веселинов.

Цанко Живков е създател на над 90 книги в разнообразни жанрове. Той бе огромен труженик на хипотезата, че Паисий Хилендарски е роден в пернишкото село Кралев дол. По мотив 90-годишнината на създателя, маркирана през 2016 година, Драматичният спектакъл в Перник сложи на сцена пиесата му „ Кракра “.

Приживе Живков подари голям брой книги от персоналната си сбирка на Община Перник и учебни библиотеки в региона. Опелото ще бъде на 23 ноември, от 14:00 часа в храма " Св. София " в столицата.

Поклон пред светлата му памет!
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР