На 96 години почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият

...
На 96 години почина кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият
Коментари Харесай

Отиде си Елизабет II – кралицата с диплома за механик

На 96 години умря кралица Елизабет II - най-дълго управлявалият английски монарх. 
 8 май 2013 година
Елизабет става кралица ненадейно.

Родена е на 21 април 1926 година в Лондон. Раждането е комплицирано и се постанова секцио. В този ден никой не е предполагал даже, че това бебе ще стане един ден най-дълго управлявалият монарх на Англия.
 Принцеса Елизабет, 1933 година Художник Филип де Ласло
Малката Елизабет даже не е втора в линията на престолонаследниците – преди нея право върху купата крал на Англия имат татко ѝ и чичо ѝ.

Деца на чичо ѝ също по този начин биха я изместили още по-назад в наследяването.

Елизабет и сестра ѝ Маргарет израстват като дъщери на богато аристократично семейство, без да ги приготвят за функциите, които ориста ще им отреди.

През 1936 година животът им се прекатурва на 180 градуса. Баща им става крал, откакто по-големият му брат Едуард VIII се отхвърля от престола след по-малко от година на трона. Причината е любовта му към американката Уолис Симпсън – два пъти развеждана и без аристократично родословие. Елизабет ненадейно става втора в редицата кандидати за трона.
Бракът ѝ с принц Филип
На 21-вия си рожден ден в радиообръщение към нацията принцеса Елизабет декларира, че ще посвети целия си живот в работа на Обединеното кралство.
 20 ноември 1947 година Елизабет II и Филип в деня на сватбата им.
През същата година тя се омъжва за принц Филип. Той е неин трети братовчед и измежду кандидатите за трона на Гърция и Дания. Принцесата е влюбена в него още от 13-годишна и двамата си пишат писма още от тийнейджърските ѝ години. Принц Филип е с английски паспорт, само че е роден в чужбина и фамилията му има корени в Германия, което през 1947 година е огромна спънка.

На всичкото от горната страна трите му сестри са омъжени за немски аристократи, поддръжници на нацистите.

Сватбата въпреки всичко се състои. Немските родственици, в това число и сестрите му, не са поканени. Двамата се женят в Уестминстърското абатство. Войната е приключила преди малко и има рецесия. Платът за роклята на бъдещата кралица е платен с купони. Е, стилният дизайнер Норман Хартнел, бродира върху нея 10 000 перли, само че въпреки всичко Елизабет е принцеса.
 30 август 1949 година
Двамата с Филип живеят като фамилна двойка цели 73 години и имат четири деца. Принцът умря на 9 април 2021 година на 99 години.
 Принц Филип
Заради пандемията обаче ковчегът му е изпратен единствено от Елизабет II. На фотосите тя седи сама в църквата и е очевидно доста тъжна – необичаен миг, в който тя не съумява да овладее страстите си пред фотографи.

Принц Чарлз се ражда единствено година след сватбата – през 1948 година.
 Новият крал Чарлз
Две години по-късно Елизабет ражда и щерка си Ан.
 Принцеса Ан
Следват още две момчета – Андрю през 1960 година и Едуард през 1964-та.
 Принц Андрю  Принц Едуард със фамилията си
Елизабет пробва да се грижи колкото се може повече персонално за децата си. За да ги поставя тя в леглото вечер, реалокира обичайните постоянни срещи с премиера с един час по-късно.
Коронясването
След гибелта на крал Джордж през 1952 година принцеса Елизабет наследява трона и единствено на 26 години става кралица на Великобритания. От този миг тя към този момент се споделя Елизабет II.
 2 юни 1953 година Кралица Елизабет II в деня на коронацията си
Коронацията ѝ се предава онлайн по малкия екран и това е причина британците всеобщо да си купят тв приемници – от единствено към 100 000 в семействата до този миг, поради коронацията броят на притежаваните тв приемници скача на 4 милиона. Над 300 милиона души по целия свят гледат церемонията.
Мощта на кралицата
За британците Елизабет II бе една от най-важните институции. Тя е знак на нацията, политически съвсем няма тежест. От 1688 година Англия е конституционна монархия и политическите решения се взимат от Народното събрание. Въпреки това силата на монарха не трябва да се подценява. Кралицата ежедневно бе осведомена от Народното събрание за политическото състояние и приемаше държавни посетители. Чисто теоретично монархът има правото и да уволнява премиера. Но най-важната роля въпреки всичко е представителната.
 20 март 1958 година
Тази година Елизабет II навърши 70 години на трона. Тя рядко даваше изявленията, а какви бяха политическите ѝ благосклонности остана загадка, която по този начин и в никакъв случай не издаде.
 Април 1966 година
Кралицата бе огромен фен и на животните. Обичаше кучетата порода корги. Първото си получава през 1933 година, а през живота си притежаваше над 30 кучета от тази раса. Освен тях имаше и кокер шпаньол и лабрадор ретривър.
 Март 2022 година Кралица Елизабет II театралничи в парка на замъка Уиндзор с обичаните си понита.
Кралицата обичаше и да язди. Тя обичайно всяка година посещаваше конните надбягвания в Аскът и сама отглежда британски расови коне.
Стилът на кралицата
През първите ѝ години на трона стилните списания афишират Eлизабет II за „ блестящата кралица от приказките “.
 Елизабет II в Австралия през 1997 година
При това младата кралица въобще не показва разкош и излишество. Но все пак изпъква.
 Елизабет II на посещаване в НАСА през 2007 година
С годините стилът ѝ става фамозен. Тя постоянно носи ярки цветове, с цел да се вижда в множеството, а шапките ѝ се трансфораха в фешън знак.
Скандалите в фамилията на Елизабет II
За персоналния живот на кралицата не се знае доста. За разлика от нея обаче децата и внуците ѝ съумяват да зареждат медиите с пикантни детайлности от своя. Най-много кавги имаше към брака на сина ѝ Чарлз с Даяна. Дълго време медиите тиражират истории за комплицирани връзки сред кралицата и Даяна. Истината в действителност е, че първата брачна половинка на принц Чарлз постоянно търсела съвета на свекърва си. След като принцът се разделя с жена си и Даяна дава фамозното си изявление за Би Би Си, в което упреква престолонаследника за този раздор, а кралицата упорства двамата да се разведат публично неотложно.
 11 юни 1988 година Принцеса Даяна със синовете си Уилям и Хари (в ръцете ѝ).
След гибелта на Даяна кралицата първо резервира безмълвие, само че под натиска на обществеността реши да наруши правилата си и да отиде да се сбогува персонално с нея. Постави цветя пред двореца „ Кенсингтън “, в който майката на Уилям и Хари живее до гибелта си и това трогва поданиците. Прави и послание във връзка гибелта ѝ, в което се разделя с Даяна с извънредно топли думи.
 Новият престолонаследник принц Уилям и брачната половинка му Кейт Мидълтън.
През последните години пък я застигна абсурдът, в който се забърка синът ѝ Андрю. Той е упрекнат в обезчестяване на малолетна и му следва развой.

Кралицата му лиши поради това всички военни трофеи, както и обръщението „ Ваше височество “.
 Принц Хари и брачната половинка му Меган Маркъл.
Внукът ѝ принц Хари също прикова вниманието с брака си за актрисата Меган Маркъл. Двамата дадоха няколко изявленията, в които упрекнаха хора от Бъкингам в расизъм и в токсично премълчаване на проблемите в кралското семейство.
Здравето ѝ
През тази година здравето на кралицата се утежни доста. Тя бе прикована към инвалиден стол, от който ставаше единствено за публични срещи.
 Една от последните фотоси на кралица Елизабет II - 6 септември 2022 година, замъка Балморал.
За първи път тя помоли и принц Чарлз да я съставлява на по-голямата част от наложителните събития.
 Принц Чарз замести майка си при откриването на Народното събрание през май тази година.
Това бе и явен знак по какъв начин няма нищо правилно в слуховете, че има опция принц Уилям да прескочи реда и да поеме трона от кралицата, вместо доста по-малко лайкове от британците принц Чарлз.
Неизвестни обстоятелства
Кралицата обожаваше тъмна бира и можеше да я поръча на 11 езика. Тя толкоз обичаше кучетата си, че подреди да бъде построено специално гробище за тях и сама бе дизайнер на надгробните им камъни. Тя притежаваше всички делфини и китове във водите към Острова – по този начин повелява закон от 1324 година.

Елизабет II бе четвъртата по благосъстояние кралица в света. „ Форбс “ оценяваше положението ѝ на 410 милиона евро.
 Април 1945 година Елизабет II в униформа на Женския помощен териториален корпус.
Тя имаше брошура за водач на камион, която изкарва във военните години, през които е част от армията. Имаше и приключено образование за монтьор. Елизабет II бе и парещ футболен ентусиаст – беше почитател на „ Уест Хем Юнайтед “.
 Кралица Елизабет II
И по този начин... Кралицата е мъртва, да живее кралят!
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР