На 93 години в Скопие е починал известният адвокат и

...
На 93 години в Скопие е починал известният адвокат и
Коментари Харесай

Почина известният македонски политически затворник и адвокат Саво Коцарев


На 93 години в Скопие е умрял известният юрист и отстъпник по времето на режима на Титова Югославия Саво Коцарев, оповестява БГНЕС.

Адвокат Коцарев е роден през 1928 година в известно българско екзархийско семейство в град Охрид. Неговият чичо Илия Коцарев е българският кмет на Охрид по време на Втората международна война и съумява да избави града от опустошения и произшествия.

Илия Коцарев продължава да е градоначалник на Охрид и по време на немското ръководство след 9 септември 1944 година, когато властта в София е взета от Отечествения фронт и на територията на България навлизат руски войски.

По това време охридчани отхвърлят да изпълнят ултиматума на немското командване, което желае да им бъдат предадени българските бойци, които са се укрили в града.

Заради показното непокорство Вермахтът заплашва да изгори Охрид. Градът е избавен с откуп, с помощта на кмета Илия Коцарев.

След края на войната Илия Коцарев е задържан, а синовете на брат му – Саво, Люпчо и още няколко техни братовчеди, са съдени като държавни врагове и получават дългогодишни присъди.

Братята Саво и Люпчо претърпяват доста мъчения в известния лагер Идризово, в който по това време са избити безчет българи. Техният чичо Илия Коцарев умира полусляп и инвалидизиран от мъченията, на които е бил подложен в пандиза.

Саво Коцарев е преследван от тайната полиция на Тито и хвърлен в концлагера в Добой. Той умря, без да бъде оправдан даже и след основаването на самостоятелната македонска страна през 1991 година

Сред македонската общност юрист Саво Коцарев ще остане прочут с обстоятелството, че поемаше едни от най-тежките и знакови правосъдни случаи в страната. Той беше и бранител на обвинения по делото за потъването на кораба „ Илинден “ в Охридското езеро през 2009 година, при което починаха 15 български туристи.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР