На 92 годишна възраст почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс,

...
На 92 годишна възраст почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс,
Коментари Харесай

Почина бившият гръцки президент Каролос Папуляс

На 92 годишна възраст умря някогашният гръцки президент Каролос Папуляс, заяви президентството в Атина.

Папуляс е роден в епирското село Депалица на 4 юни 1929 година в фамилията на генерал-майор Григориос Папуляс. Завършил е право в Атинския университет и Миланския универститет, има докторат по интернационално частно право от университета на Кьолн, помощник е на Мюнхенския институт за Югоизточна Европа. Освен родния гръцки език Папуляс приказва френски, немски и италиански език.

Каролос Папуляс е съосновател на ПАСОК през 1974 година и непосредствен помощник на нейния началник Андреас Папандреу. Заема разнообразни държавни постове в неговите кабинети и на два пъти, през 1985 – 1989 и 1993 – 1996 е министър на външните работи на Гърция.

Успява за пръв път да влезе в Народното събрание през 1977 година Остава народен представител без спиране до изборите през 2004 година На 8 февруари 2005 година е определен от Народното събрание за президент на Гърция с поддръжката на министър-председателя Костас Караманлис от ръководещата Нова народна власт и водача на опозиционната ПАСОК Георгиос А. Папандреу. На 3 февруари 2010 година Каролос Папуляс е избран отново от Народното събрание за втори петгодишен мандат.

Президентът Катерина Сакеларопулу отдаде респект на Папуляс за ролята му в съпротивата против нацистката окупация по време на Втората международна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР