На 9 октомври 1992 г. блестящо огнено кълбо проблясва във

...
На 9 октомври 1992 г. блестящо огнено кълбо проблясва във
Коментари Харесай

Знаете ли историята за метеорита, който се блъсна в кола?

На 9 октомври 1992 година ослепително огнено кълбо проблясва във вечерното небе над източните американски щати, изненадвайки хилядите фенове, гледащи седмичните гимназиални футболни срещи, които се играят из източното крайбрежие.

Огнената топка, която очевидци разказват като по-ярка от пълнолунието, пътува съвсем хоризонтално и се насочва на североизток. Само за четиридесет секунди астероидът прекосява четири щата, изминавайки 700 километра през атмосферата, написа profit.bg

Интензивната топлота и търкане раздробяват галактическата канара на повече от 70 части, някои от които са огромни и задоволително бързи, с цел да произведат свои лични светещи пътеки в небето. Тежко парче от астероида, с размерите на боулинг топка, в последна сметка допира земята в Пийкскил, Ню Йорк.
17-годишната ученичка Мишел Кнап гледа телевизия в хола на дома си, когато чува гръмовен тон. Тя изтичва на открито и вижда на алеята нейния автомобил килнат и с дупки по него. Голяма канара с тегло над 12 кг лежи под колата, забита в асфалта. Все още пуши и мирише на развалени яйца. Космическото тяло на косъм се разминава с резервоара за гориво.


Разбираемо, Мишел не е щастлива. Тя неотдавна си купува колата за 400 $. Затова тя се обажда в полицията, съобщавайки за акт на вандализъм. Съсед обаче пръв допуска, че това не може да е дело на вандали, а по-скоро скалата идва от космоса.

Подозрението се оказа правилно, когато на идващия ден,куратор от Американския природонаучен музей в Ню Йорк удостоверява, че обектът е в действителност астероид - същият, който минава през североизточното небе, отклонявайки погледа на треньори и родители от футболната игра на децата им.
Именно това безупречно определено време за поява на астероида на Пийкскил го трансформира в едно от най-наблюдаваните и най-документирани метеоритни събития в историята на планетата. Десетки фенове на гимназиалните футболни срещи обръщат камерите си към небето, когато той се появява на хоризонта.

Около 16 разнообразни наблюдаващи на разнообразни места записват събитието на лента - връх, който не е строшен до 2013 година, когато астероид пада над Русия. Шестнадесетте видеоклипа на огнената топка, направени от разнообразни гледни точки, разрешават на учените да дефинират точната траектория на астероида.
Всъщност, Пийкскил е един от дребното астероиди, чиято орбита е известна, показва Amusing Planet.

Що се отнася до колата, Мишел не губи време и подписва договорка с прочут колекционер на астероиди за сума, която е съвсем два пъти по-голяма от тази, която е платила за колата. Оттогава насам транспортното средство е излагано в многочислени градове по света, в това число Париж, Токио, Мюнхен и други

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР