На 9 декември на монумента Бузлуджа се проведе официално представяне

...
На 9 декември на монумента Бузлуджа се проведе официално представяне
Коментари Харесай

Завърши работата по обезопасяване на монумента Бузлуджа

На 9 декември на монумента Бузлуджа се организира публично показване на осъществения план „ Обезопасяване и обезпечаване на краткотраен посетителски достъп на паметник Бузлуджа “.

Проектът се финансира от Министерство на културата. Резултатите от него показаха сътрудниците по плана – Областна администрация Стара Загора, община Казанлък и фондация „ Проект Бузлуджа “. 
През вратите на монумента за пръв път публично влязоха над 70 души – представители на държавни институции, екипът на фондация „ Проект Бузлуджа “, сътрудници, донори и медии. Във фоайето бе извършена гала по награждаване на донорите в акцията „ Ти си ключът! Отвори Бузлуджа! “, която подкрепя работата по плана. На донорите бяха връчени статуетки – ключ, ръчна направа от метал на Петя Танева от НХА. Дарителите поздравиха уредниците за добре свършената работа и поканиха и други искащи да се включат в продължаващата акция по обезпечаване на финансиране за идващите стъпки по плана. 
Във фоайето посетителското преживяване стартира с посещаване на информативен павилион, показване на физически макет на Бузлуджа, както и на видео прожекция, разказваща историята на мястото. Гостите минаха по новоизградените краткотрайни посетителски пътеки от фоайето по централното стълбище към основната зала, от където се вижда нормализираната куполна мозайка. От там по посетителските пътеки турът продължи в панорамния кулоар с изключителна панорама. 
Събитието продължи с презентация в хотел „ Еделвайс “. Арх. Дора Иванова, шеф на фондация „ Проект Бузлуджа “, показа идната съществена цел – построяването на покривно покритие, което да обезпечи запазване на мозайките навътре в постройката. 
Специално за събитието дойдоха членовете на Настоятелството на фондацията: проф. Йорг Хаспел, ръководител на борда на най-голямата фондация за културно завещание в Германия, арх. Греъм Бел, член на борда на „ Европа Ностра “ и проф. Томас Данцл, началник катедра „ Реставрация “ в Техническия университет в Мюнхен. 
Предстои провеждането на работна среща сред представители на Министерството на културата, Областна администрация Стара Загора, община Казанлък, фондация „ Проект Бузлуджа “ и други заинтригувани институции. На нея ще бъде разисквана визията за бъдещето на монумента Бузлуджа и възможното му отваряне за гости. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР