На 87-годишна възраст почина заслужилият български треньор в щангите Ганчо

...
На 87-годишна възраст почина заслужилият български треньор в щангите Ганчо
Коментари Харесай

Почина треньорът Ганчо Карушков, подготвил 11 олимпийски медалисти в щангите

На 87-годишна възраст умря заслужилият български треньор в щангите Ганчо Карушков, оповестиха негови близки. Той ще остане вечно в историята с обстоятелството, че през годините приготви 11 олимпийски медалисти във повдигането на тежести, достижение, с което могат да се похвалят доста малко треньори по света. Петима от тях упражняваха под негово управление в България, други 6 са от Колумбия, където работи близо 20 години.

" Напусна ни популярен българин, доста светла персона. Той ни бе като родител, педагог, като всичко..., " съобщи наскърбен олимпийският първенец от Москва 1980 Асен Златев. Освен при Златев, Карушков има решителен принос в израстването и многочислените триумфи на Минчо Пашов, Румен Александров, Стефан Топуров - първият вдигнал три пъти личното си тегло, Севдалин Маринов и други.

В Колумбия стартира от нищото, при идването си има в залата единствено една изкривена щанга, която даже не е спортна и е без дискове. Под негово управление Колумбия печели първия златен олимпийски орден в историята си. Това става на летните олимпийски игри в Сидни, където Мария Изабел Урутия сграбчи златото в категория до 75 кг.

Роден е на 20 март 1934 година в Михайлово, Старозагорско. През 1956 година приключва НСА със компетентност " Вдигане на тежести " и става преподавател по физическо образование в Ямбол. През 1960 година постъпва на работа в юношеската спортна школа в Пловдив. От 1963 до 1969 година е на работа в ДФС " Марица ". В интервала 1969 - 1988 година Карушков е учител в СУ " В. Левски " в Пловдив. Между 1988 и 1991 и след 1996 година е треньор в Колумбия. Следва работа в Перу.

Ганчо Карушков е фактическият създател на школата по повдигане на тежести в " Марица ". Като треньор в Пловдив той приготвя над 100 спортисти на републиканско равнище. Негов ученик е и Асен Златев - първият олимпийски първенец на Пловдив по повдигане на тежести (1980 година в Москва).

Израстнали в Пловдив или работили под негово управление са още медалистите от олимпийски игри, международни и европейски шампионати: Румен Александров, Минчо Пашов, Стефан Топуров, Севдалин Маринов, Женя Сарандалиев, Любомир Ушеров, Николай Боев, Петър Мусинов, Емил Меркебов и ненадминатият Наим Сюлейманоглу.

Дълго време Карушков бе асистент на Иван Абаджиев в националния тим за мъже и на Слави Канелов - за младежи и юноши.

Пловдивчанинът бе учител в учреденото от него Национално спортно учебно заведение на Колумбия ( " Ескуела насионал дел Депорте " ) в град Кали и ръководите на катедра " Вдигане на тежести ". За 10 години през ръцете му минават 1404 медала. Тъкмо поради изключителните триумфи на неговите ученици, в бр. 4 от 2008 година списание " Olimpika " - формалният орган на олимпийския комитет на Колумбия, назовават българина: " Герой в колумбийската история ". Той бе почетен със званието " Почетен жител на Колумбия ".

Поклон пред светлата му памет.
 Национали по щанги и бокс със взаимни тренировки
Национали по щанги и бокс със взаимни тренировки

Отдавна плануваното събитие се състоя в комплекса на братя Пулеви
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР