На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар,

...
На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан преподавател, лекар,
Коментари Харесай

Отиде си известният гинеколог и бивш депутат проф. Иван Козо...

На 83-годишна възраст ни напусна многоуважаваният и обичан учител, доктор, държавник и другар проф. доктор Иван Козовски, оповестяват от МУ Варна.

Проф. Козовски е роден на 1.10.1938 година в Козлодуй. Завършва Английска гимназия в София и медицина в Хумболтовия университет – Берлин (1963). Придобива компетентност акушерство и гинекология. Работи като ординатор акушер-гинеколог в Районните лечебни заведения в Айтос и Поморие и завеждащ АГ поделение в болничното заведение в Грудово (Средец).

От 1970 година е помощник в Катедрата по акушерство и гинекология на МУ-Варна, а от 1986 година е доцент. В интервала 1988 - 2000 година е началник на катедрата по акушерство и гинекология. През 1975 година пази дисертация на тематика: „ Лечение на стерилитета в фамилията с поморийска лиманна тиня и луга в курорта Поморие “ (научен началник проф. Г. Илиев). Под негово управление са хабилитирани двама от сътрудниците му (доц. Маркова и доцент Андонов).

Основните му научни разработки са отдадени на ехографското проучване в АГ, цезаровото сечение, постоперативните инфекции и тяхната профилактика, урогениталните фистули и технологиите на асистираната репродукция.

Проф. Козовски е създател е на монографиите „ Оперативно акушерство “ и „ Симптоми и синдроми в акушерството и гинекологията “ и съавтор на учебници по акушерство и гинекология. Член на редколегията на сп. „ Акушерство и гинекология “. Член на Американската асоциация по репродуктивна медицина (ААRM), на Европейската асоциация по АГ (EAGО) и зам.-председател на Републиканското сдружение по акушерство и гинекология.

Избран е за „ Медик на годината “ през 2000 година. Активен журналист и държавник. Общински консултант в Община Варна (1999–2001) и депутат в 39-ото Народно заседание.

Цялата академична общественост и лекарско съсловие скърбят за индивида, лекаря, преподавателя и общественика проф. доктор Иван Козовски, допълват от МУ-Варна.

Български лекарски съюз също изрече своите дълбоки съболезнования на фамилията, сътрудниците и околните проф. доктор Иван Козовски - доктор, предан на медицината, преподавателската активност и грижата за пациентите и идеята за повече бебета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР