На 8 юни във ВВМУ Никола Й.Вапцаров ще се проведе

...
На 8 юни във ВВМУ Никола Й.Вапцаров ще се проведе
Коментари Харесай

Във Варна обсъждат предизвикателствата пред пристанищата ни в променящата се реалност на Черно море

На 8 юни във ВВМУ " Никола Й.Вапцаров " ще се организира национално събитие на тематика " Предизвикателства и капацитет на българските пристанища в изменящата се действителност на Черноморския район ".

Събитието се провежда от Министерство на превоза и известията на Република България - Национален координатор на Общия Дневен ред за Черно море (СМА) и Морски клъстър България – Национален хъб на Черноморския механизъм за подкрепяне осъществяването на СМА (BSAM), с поддръжката на BSAM, Българска морска камара и ВВМУ „ Н.Й Вапцаров “ и е част от самодейността Европейски морски ден в моята страна 2023 година

Пристанищата са от решаващо значение за европейската транспортна активност, за конкурентоспособността на Европа и имат голям капацитет за основаване на работни места и за вложения. 74 % от външния товарооборот на Европейски Съюз минават през пристанищата. Те са също толкоз значими и за търговията в границите на Европейски Съюз: всяка година през пристанищата минава 37 % от вътрешния товарооборот на Европейски Съюз и 385 милиона пасажери.

Българските морски и речни пристанища са значим детайл от национална транспортна система и са неразделна част от единната транспортна мрежа на Европейския съюз. През последните 2-3 години, в резултат на Коронавирус 19 и политическата неустойчивост в Черноморския район, този бранш е изправен пред съществени тествания. Същевременно динамичността в пристанищната мрежа на Европа се трансформира през последното десетилетие – някои пристанища мощно покачват своята конкурентоспособност след редица широкомащабни вложения и определяне на нови търговски пътища. Заедно с корабоплаването, пристанищата също работят интензивно за ускорение на прехода към по-устойчиво бъдеще, проправяйки пътя към нулеви излъчвания и въглеродно-неутрални интервенции.

В рамките на гореспоменатия подтекст, първото национално събитие в поддръжка на Общия дневен ред за Черно море през тази година има за цел да инициира полемика по отношение на провокациите пред българските пристанища и опциите за развиването им, като се обърне внимание на вероятности за екологична и енергийна резистентност, положителни практики от други морски басейни, нови планови хрумвания.

Конференцията ще събере необятен кръг от заинтригувани страни, сред които оператори на български морски и речни пристанища, представители на локални и държавни управляващи и неправителствени организации от секторите на синята стопанска система.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР