На 8 септември тази година си отиде Елизабет II -

...
На 8 септември тази година си отиде Елизабет II -
Коментари Харесай

Женско кралство: Кои са осемте дами, заставали начело на британската монархия?

На 8 септември тази година си отиде Елизабет II - най-дълго управлалият английски монарх и последната към този момент жена, заемала този пост. Наследствената линия сочи, че това най-вероятно няма да се повтори скоро, защото с идването на новия крал Чарлз Трети, престолонаследник става първородният му наследник Уилям. Той също има първороден наследник - принц Джордж, който е идващият кандидат.

Въпреки това жена-монарх не е казус за Англия, а преди Елизабет II още 7 дами се възкачват на престола. Ето кои са те:

Матилда



Първата жена, управлявала Англия като монарх, макар че това се слага под въпрос, е Матилда, дъщерята на крал Хенри Първи.

Матилда е родена през 1102-ра година. Брат ѝ, престолонаследникът Уилям Аделин, умрял по време на корабокрушение и татко ѝ решил Матилда да заеме престола.

Досега обаче жена не била царувала в Англия и бароните се възпротивили. След гибелта на Хенри Първи тронът бил заявладян от племенника му Стивън от Блуа.

През 1141 година Матилда влезнала с войските си в Лондон и била провъзгласена за кралица. Управлението ѝ обаче било малко - от 8 април до 7 декември 1141 година Тя препърпяла проваляне в гражданската война.

Матилда е майка на един от най-известните британски крале - Хенри Втори Плантагенет, чиято жена пък е Елинор Аквитанска.

Джейн Грей

Следващата жена-монарх на Англия, лейди Джейн Грей, управлявала още по-кратко - едвам девет дни.



Тя е от династията на Тюдорите. Правнучка е на крал Хенри Седми, внучка на щерка му Мария Тюдор и праплеменница на Хенри Осми.

Синът на Хенри Осми - крал Едуард Шести, който умрял на 15 години, показва в наследството си като правоприемник на трона братовчедка си Джейн Грей.

Джейн е принудена да одобри короната е и провъзласена за кралица на 10 юли 1553-та година.

Принцеса Мери, дъщерята на Хенри Осми, обаче взема решение да отвоюва трона си, нахлува в Лондон и затваря Джейн в Тауър.

Джейн Грей е екзекутирана е на 12 февруари 1554 година.

Мария Тюдор

Следващата жена на трона е самата Мария Тюдор, известна като " кървавата Мери ". Тя е щерка на Хенри Осми от брака му с испанката Катерина Арагонска (най-малката щерка на Изабела Кастилска и Фернандо Арагонски).



Мария Тюдор цари от 1553 до 1558 година. Жени се за племенника си и предстоящ крал на Испания Филип Втори, който е католик. Бракът е враждебно признат в протестантска Англия.

Мария прави сериозен опит за връщането на католицизма в Англия. През ноември 1554 година кралицата афишира, че е бременна, което по-късно се оказва неточност и охлажда връзките в кралското семейство.

През 1558 година Мария още веднъж афишира, че е бременна, само че се оказва недоброкачествен израстък.

Кралицата умира на 17 ноември 1558 година на 42-годишна възраст. Преди това е оповестила полусестра си Елизабет Първа за своя наследничка.

Елизабет I

Именно кралица Елизабет Първа става четвъртата жена-монарх на Англия.



Тя ръководи страната цели 44 години и също е от династията Тюдор.

Дъщеря на е на крал Хенри Осми от втората му жена Ан Болейн, която е обезглавена по негова заповед единствено две години и половина след раждането на Елизабет.

Въпреки че има сложен път към трона, ръководството на Елизабет I дава непоклатимост за кралството и спомага да се укрепи националната еднаквост.

Царумането ѝ е наречено " Елизабетинска ера ". Въпреки многото претенденти, монархът в никакъв случай не се дами.

Именно поради това тя е наречена е и " кралицата дева ". Не оставя правоприемник.

Елизабет I умира на 69 години, на 24 май 1603 година. Наследена е от праплеменника си и крал на Шотландия Джеймс Първи Стюарт.

Мария II Стюарт

Петата кралица-монрах на Ангрия, Ирландия и Шотландия е от династията Стюарт.



Протестантка по религия, Мария Втора се възкачва на британския трон през 1689 година, дружно със своя братовчед и брачен партньор Вилхелм Трети Орански след Славната гражданска война в Англия.

Въпросната гражданска война детронира татко ѝ, католика Джеймс Втори. Мария ръководи дружно със брачна половинка си, също внук на крал Чарлз Първи като нея.

На него тя трансферира по-голямата част от отговорностите си на монарх, той остава едноличен държател след гибелта ѝ.

Въпреки това, когато кралят е ангажиран с някоя от многочислените си военни акции, кралица Мария Втора упражнява властта си сама, проявявайки се като могъщ и непреклонен монарх. Мария няма деца.

Разболява се от шарка и умира през 1694 година, единствено на 32 години. Наследена е първо от брачна половинка си, а след това от сестра си Анна.

Анна Стюарт

Сестрата на Мария Втора - Анна Стюарт, е кралица на Англия, Ирландия и Шотландия от 8 март 1702 година, а от 1 май 1707 година към този момент е монарх на Англия.



Дъщеря на крал Джеймс Втори. И тя е протестантка, защото съгласно Акта за престолонаследието от 1701 година католици не могат да заемат престола.

Женена е за датския принц Георг. Има 17 бременности, приключили или с аборт, или с ранна гибел на децата. Само едно от тях - Уилям - доживява до 11 години.

Анна Стюарт,правлява 12 години. През това време Англия и Шотландия се се сплотяват в кралство с общ парламент - Англия. Развива се и двупартийната система на виги и тори.

Кралицата умира на 49 години на 1 август 1714 година след инсулт. С нея прекъсва и династията Стюарт. Наследена е от Джордж Първи от Хановерската династия.

Джордж е правнук на крал Джеймс Първи посредством щерка му Елизабет, която се дами за курфюрста на Пфалц. А майката на Джордж Първи - София, пък се дами за Ернст Август, курфюрст на Хановер.

Виктория

Седмата кралица, управлявала Обединеното кралство, е от Хановерската династия, въпреки че след брака си става Сакс-Кобург-Гота. Това е кралица Виктория.



Тя ръководи цели 63 години и 7 месеца. Става кралица по случайност. Дядо ѝ - крал Джордж Трети, има девет сина и шест дъщери. Наследява го най-големият му наследник Джордж Четвърти. Той има щерка Шарлот, която умира при раждането си.

Междувременно умира и вторият наследник на Джордж Трети - Фредерик. Джордж Четвърти е завещан от идващия си брат - Уилям Четвърти. Той има доста противозаконни деца, само че единствено две законни девойки, които умират като дребни. Трябва да го наследи бащата на Виктория - Едуард Август, който обаче от дълго време е умрял. Така идва нейният ред.

Кралица Виктория и брачният партньор ѝ принц Алберт Сакс-Кобруг-Гота са и родоначалници на династията на кралица Елизабет Втора, която по време на Първата международна война е преименувана на Уиндзор.

Кралица Виктория има девет деца, в това число прадядото на Елизабет Втора, крал Едуард Седми.

Кралица Виктория умира на 22 януари 1901 година, на 81 години. Наричат я " бабата на Европа " поради династическите бракове, които сключат нейните деца, внуци и правнуци.

Елизабет II

Осмата кралица и глава на Обединеното кралство, е Елизабет Втора. Родена е през 1926 година и умря на 96 години.



Управлявала е 32 суверенни страни приживе и 15 при гибелта си. Нейното ръководство от 70 години и 214 дни е най-дългото за английските монарси и най-дългото записано на която и да е жена държавен глава в историята.

Като английски монарх тя е висш лидер на Англиканската черква и главнокомандващ английските въоръжени сили. Елизабет II е по-голямата от двете дъщери на крал Джордж Шести и Елизабет Боуз-Лайън - херцог и херцогиня на Йорк преди възкачването им на престола.

Елизабет II в никакъв случай нямаше да стане кралица, в случай че чичо ѝ крал Едуард Осми не беше абдикирал, с цел да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Елизабет има четири деца - Чарлз, Ан, Андрю и Едуард. Наследена е от най-големия си наследник - крал Чарлз Трети. Има и осем внуци, измежду които престолонаследникът и принц на Уелс Уилям, както и 12 правнуци.



Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР