Светът се прощава с кралица Елизабет Втора - най- дълго

...
Светът се прощава с кралица Елизабет Втора - най- дълго
Коментари Харесай

Светът се прости с Елизабет II

Светът се прости с кралица Елизабет Втора - най- дълго управлявалият английски монарх. Британците я изпращат с държавно заравяне с всички почести. Десетки хиляди хора се подредиха по пътя на траурните процесии по улиците на Лондон и към Уиндзор. Крал Чарлс III, дружно със сестра си и братята си, както и със синовете си принцовете Уилям и Хари вървяха след ковчега.





2000 души участваха на траурната работа в Уестминстърското абатство, на която и Българска национална телевизия ви направи очевидци. Прогнозите са, че четири милиарда фенове по света са наблюдавали събитието. В погребението имаше доста детайли, пожелани персонално от кралицата приживе.

Подробности вижте от включването на специфичните пратеници на Българска национална телевизия Джанан Дурал и Владимир Богдански.



По обяд траурната върволица с ковчега с тленните остатъци на Елизабет Втора потегли от към Уестминстърското абатство. Мястото, където тя се омъжва за принц Филип и където е нейната коронация през 1953 година.

142-ма моряци теглеха оръдейния лафет, употребен за първи път при погребението на кралица Виктория.

Прозвуча церемониален марш, поискан персонално от кралицата в осъществяване на гайдари и барабанчици от шотландски и ирландски полкове. А зад ковчега - новият крал Чарлз Трети, братята и сестра му и синовете му принцовете Уилям и Хари.



В Уестминстърското абатство бяха 2000 посетители - от президенти, министър председатели и крале, до медици, наградени от Елизабет Втора тази година. И спираща дъха гала, която прикова погледите на света. Службата управлява преподобният Дейвид Хойл - основният духовник на Уестминстърското абатство. А молитва за душата на кралицата прочете архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби.

В Абатството бяха и правнуците на Елизабет Втора - 9-годишният принц Джордж, който е в линията за унаследяване на престола и сестра му - 7-годишната принцеса Шарлот.



Джо Байдън, Еманюел Макрон, испанският крал Фелипе и японският император Нарухито са измежду 500-те международни водачи, пристигнали да изпратят кралицата във безконечния й път.

В края на службата Англия застина в двуминутно безмълвие. Службата приключи с химна с думите " Бог да пази краля! ".



Съпроводен от топовни салюти и 70 удара на камбана, кортежът се насочи към арката Уелингтън, а десетки хиляди хора чакаха да премине около тях, с цел да изпратят с овации своята Кралица.

Малко след 18 часа в параклиса " Сейнт Джордж " стартира работа в памет на Нейно Величество, по време на която беше ознаменуван края на ръководството на Елизабет II посредством свалянето на имперската корона и златният жезъл от ковчега.

На службата в параклиса " Сейнт Джордж " участваха към 800 души, част от които са чиновници, работили десетилетия за кралицата.

Тази вечер в Уиндзор Елизабет Втора ще бъде заровена в параклиса Сейнт Джордж, а до нея ще бъде положен ковчегът на обичания й брачен партньор принц Филип.

Церемонията мина при драконовски ограничения за сигурност в Лондон. Центърът на града е изцяло блокиран от сутринта. За часове беше затворено и въздушното пространство.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР