На 8 март в Денят започва гостува директорът на Гранична

...
На 8 март в Денят започва гостува директорът на Гранична
Коментари Харесай

Жени в униформа: Говори гл. комисар Росица Димитрова - първата дама, оглавила Главна дирекция в МВР

На 8 март в " Денят стартира " гостува шефът на " Гранична полиция " основен комисар Росица Димитрова. Тя е първата жена, отпред на Главна дирекция в Министерство на вътрешните работи.

В студиото на Българска национална телевизия тя показа своите визии за мястото на дамите в силовите ведомства и компликациите пред нежния пол, свързани с кариерното израстване.

" Жените в Министерство на вътрешните работи не са по-ниско платени, само че по-трудно става израстването им в йерархията. По-трудно се изкачват до управителни позиции, само че се надявам, че с времето този стандарт няма да е толкоз преобладаващ, а ще се правят оценка уменията и качествата да си свършиш работата и да обединиш. Жената може да сплотява, няма толкоз изразено его. Тя може да се извини като сбърка, до момента в който при мъжете това е по-трудно, тъй като те имат по-силно изявено его.

Като всеки един чиновник на Министерство на вътрешните работи, за мен преди всичко е отговорността ми към България, по-късно към сътрудниците ми от Гранична полиция. И това е нещото, което ме държи все още и за което съм виновна. Работата си, в случай че не я харесваш, няма по какъв начин да поемаш отговорност. Ако не я обичаш, не я избираш и не си квалифициран морално и човешки, не може да си квалифициран да вземаш решения.

По-трудни са кариерните стъпки за една жена в Министерство на вътрешните работи, тъй като това се счита за мъжка специалност. В Министерство на вътрешните работи процентът на дамите на управителни позиции е доста дребен, в " Гранична полиция " също. Някои сътрудници ни одобряват обикновено, умерено, работят с нас. За други това е събитие, което не им е доста драговолно, не имат вяра, че дамите могат да се оправят наедно с мъжете. Но съгласно мен всичко зависи от домашното образование и образците у дома. В фамилиите у нас мисля, че не е към този момент патриархално обществото. Идва едно потомство, което не наподобява на нашето. Така че, не мисля, че сме патриархално общество, а просто би трябвало да си извървим своя път като еволюция ", сподели гл. комисар Димитрова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР