На 8 февруари 1952 г. Delta Democrat-Times пуска материал от

...
На 8 февруари 1952 г. Delta Democrat-Times пуска материал от
Коментари Харесай

Светът ще бъде чудесен през 2000 година

На 8 февруари 1952 година Delta Democrat-Times пуска материал от Хенри К. Николас, озаглавено Никълъс споделя на Международния конгрес по космонавтика в Лондон и на конвенцията на Американското химическо сдружение в Ню Йорк, че прогнозите, разказани в публикацията, не са на писатели на научна фантастика, а по-скоро „ трезвото умозаключение на най-големите ни учени, в това число доста от най-известните ни Нобелови лауреати. “

Този фасон на спекулации с възможния софтуерен прогрес в бъдещето и съставляват консервативното мнение на необикновено умни хора, е една от най-популярните формули за писане на нехудожествен футуризъм, датираща най-малко от Джон Елфрет Уоткинс-младши и неговата публикация за броя от декември 1900 година на Ladies’ Home Journal „ Какво може да се случи през идващите 100 години “. И тази публикация от 1952 година е страховит образец за техноутопичното мислене, което толкоз доста хора през днешния ден считат за Златния век на футуризма.

Статията цитира и доктор Джеймс Брайънт Конант, президент на Харвардския университет, за бъдещето на нуклеарната война. Интересното е, че в публикацията се твърди, че нуклеарната сила ще се окаже неуспех и с времето ще отстъпи пред слънчевата сила като „ изобилен източник на нови мощности “. Тази вяра за бъдещето на слънчевата сила в действителност не е нова – по време на Втората международна война също са правени сходни прогнози за подема й след войната (ако светът изобщо оцелее).

В публикацията се цитира и Артури Виртанен, притежател на Нобелова премия за химия през 1945 година. Според текста, през 2000 година морето ще бъде проучено и изследвано за неизползваните му запаси, а международното произвеждане на храна ще се усилят 50 пъти.

Противозачатъчните се преглеждат като отговор на международната рецесия с популацията, защото публикацията планува, че религиозните водачи ще свикнат и одобряват концепцията за надзор на раждаемостта.

 International Space Station after undocking of STS-132

Международната галактическа станция

Космическото пътешестване също се преглежда като малко над хоризонта, както цитира публикацията от Вернхер декор Браун. Интересно е да си спомним, че стартирането на Съветския съюз на Sputnik беше още на пет години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР