На 7 януари Православната църква чества Ивановден. 22 000 черпят за

...
На 7 януари Православната църква чества Ивановден.
22 000 черпят за
Коментари Харесай

Ивановден е! Хиляди именици черпят

На 7 януари Православната черква празнува Ивановден.

22 000 черпят за Ивановден в Пловдив

Почти 22 000 пловдивчани са именици на един от най-големите християнски празници - Ивановден. Според информация на ГРАО малко над половината - 12 969, от празнуващите са мъже. Името Иван носят 9723 поданици на града. Други 1306 пловдивчани са кръстени Ивайло. Поздрави ще одобряват още 640 мъже с името Калоян и 227, кръстени Иво. 45 пловдивчани се споделят Деан, а 29 - Жан. Сред именичките през днешния ден в Пловдив най-популярното име е Иванка - 3491, следвано от Ваня - 1147. Ще честитим и на 708 дами, наречени Йоана, на 710 - Ивелина, и 551 - Яна. По-рядко срещано е Ванина - единствено 52. Иван си остава едно от тачените имена, макар че в последно време доста родители кръщават децата си на звезди от киното, шоубизнеса и спорта. На Ивановден ще честват 21 221 именици в Пловдив, множеството от които са мъже - 12 969, сочи справката на ГРАО. Имен ден имат през днешния ден също по този начин Йоан, Иво, Жан, Ивайло, Ивелин, Калоян, Йовко, Деан, Деян, Иванка, Йоана, Ива, Ваня, Ванеса, Жана, Ивайла, Ивелина, Ванина, Йовка, Яна. Старото българско име Иван носят 9723-ма пловдивчани. Харесван е и Ивайло, както са кръстени още 1306 поданици в града на тепетата.

" От тиня да е, Иван да е! " споделят у нас, където имениците са над 350 000.

Празникът е самобитно продължение на Богоявление (Йордановден).

Докато на 6 януари се отбелязва явяването на Бог при река Йордан, на 7 януари, се уважава светецът, направил тайнството на кръщението на Иисус – Йоан Кръстител.

Наричан още Йоан Предтеча, поради това, че предсказва явяването на Спасителя, Йоан се ражда в фамилията на Закария и Елисавета. Двамата дълги години нямали дете, само че Архангел Гавраил се явява на Закария в храма и му възвестява зачеването на сина му. Ражда се в същата година, когато се ражда и Иисус. Когато навършил 29 години, Йоан почнал да проповядва и да предсказва, а година по-късно кръщава Христос в река Йордан.

Интересно е по какъв начин намира гибелта си. Юдейският цар Ирод се опитвал да съблазни дамата на брат си – Иродиада. Станал очевидец на това, Йоан се обръща към него с думите „ Ти не би трябвало да я имаш! “. След тези думи е затворен в тъмницата. На рождения си ден Ирод дава угощение, а дъщерята на Иродиада – Саломе, танцува за него. След танца, в символ на признателност, той се заклева да й даде каквото изиска. Саломе попитала майка си какво да изиска, а тя дала отговор: „ Главата на Йоан Кръстителя! “. За да извърши клетвата си, Ирод издава заповед Йоан да бъде обезглавен, а главата му да бъде донесена на тепсия на танцьорката. Иродиада подрежда отсечената глава да не бъде заровена с тялото, защото се страхувала да не възкръсне. За това заравят главата му на скрито място. Но нейната придворна Йоана не може да търпи главата на един божи човек да стои заровена по този начин безчестиво – изравя я и я занася в Йрусалим, където е заровена в Елеонската гора.
 Св. Йоан Кръстител е наименуван Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята. Св. Йоан Кръстител е наименуван Предтеча, тъй като предсказва идването на Христос на земята.
Ивановден като национален празник е част от богатия в обредно отношение коледно-новогодишен празничен цикъл. Според националното поверие Св. Йоан е настойник на кумството и побратимството.

Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои региони на страната то даже е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се прави от кума или девера. Затова окъпването би могло да се преглежда като детайл от следсватбените традиции, с който се затваря необятният кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и имениците.

В югозападна България къпят младоженките и дребните момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на дарове, както и гостувания и празнична софра.

Народната визия за Св. Иван като настойник на кумството и побратимството дефинира гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща софра.

На Ивановден изтича срокът, през който вървят новогодишните маскирани дружини. В някои региони на страната коледарите водят тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва пиршество, на което участват и маскирани като мечка, булка и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което завършва цялостният цикъл на обичая Коледуване.

Имен ден честват: Иван, Ваньо, Ваня, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивайла, Иво, Ивона, Калоян, Жан, Жана, Яна. На празника се подготвя обредна софра с варено жито, боб, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР