На 7 декември 1941 Айра Айк Шаб е на борда

...
На 7 декември 1941 Айра Айк Шаб е на борда
Коментари Харесай

Ветеран, оцелял на Пърл Харбър: Никога няма да забравим, какво ни сториха японците

На 7 декември 1941 Айра " Айк " Шаб е на борда на разрушителя на американския флот USS Dobbin, когато японците нападат Пърл Харбър . Днес ветеранът е на 103 години и още веднъж се завръща на хавайския залив, трансформирал се в лобно място на над 2300 щатски военнослужещи . В денят на офанзивата той е 21-годишен млад мъж .
 
 Пърл Харбър Българска телеграфна агенция

На днешната дата се навършват 82 години от японската офанзива , въвлякла Съединени американски щати във Втората Световна война.
 
 Пърл Харбър Българска телеграфна агенция

" Моето мото е елементарни и не помни, що се отнася до японците ", споделя през днешния ден Шаб. „ Ние ги мразехме до дъното на душите си, само че не дълго след офанзивата трябваше да поддържаме връзка с тях. Въпреки това в никакъв случай няма да забравим какво ни направиха в Пърл Харбър “, споделя ветеранът.

На 7 декември 1941 година Япония атакува Пърл Харбър. По-голямата част от залива тогава е била заета от централната база на Тихоокеанския флот на Военноморските сили на Съединени американски щати. До 1940-те години тя е била и най-модерната американска база .
 Пърл Харбър Българска телеграфна агенция

Айра постъпва във военноморските сили на Съединени американски щати като музикант и се причислява към военноморския оркестър. „ Свирех на кларинет и саксофон. Трудно е да опиша възприятието, което мина през мозъка ми тогава. Страхуваш се. Когато разбрах, че сме атакувани, бях ангажиран да върша това, което ми беше подредено - да депозирам муниции . След това трябваше да изваждам мъртви тела от водата . Всички трябваше да го вършим ", връща се към спомените 103-годишният деец.
 
 Пърл Харбър Българска телеграфна агенция

Днес Айра " Айк " Шаб е един от последните оживели от японската офанзива над Пърл Харбър.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР