На 6-ти ноември църквата отдава почит насвети Павел Изповедник -архиепископ

...
На 6-ти ноември църквата отдава почит насвети Павел Изповедник -архиепископ
Коментари Харесай

Днес почитаме св. Павел Изповедник - архиепископ Константинополски

На 6-ти ноември църквата отдава респект насвети Павел Изповедник -архиепископ Константинополски. На днешния ден се почитат и света Клавдия и преподобния Лука Тавроменийски.

Свети Павел Изповедник - архиепископ Цариградски бил от Солун. Той е високопросветен бранител на Православното вероизповедание срещу арианите. Заради вярата Христова е заточен от император Констанций в малоазийската област Кападокия, в град Кукуз, където служил в храма. Там Павел бил удушен по време на свещенодействие от арианите със личния му омофор през 350 година.

Той станал жертва на оня ужас, посредством който гибелната Ариева разкол дълго разтърсвала православната Църква. Няколко пъти Павел се възкачвал на патриаршеския трон и няколко пъти бил свалян от него според от това, чие въздействие преобладавало в ожесточената и неведнъж кръвопролитна битка сред арианите и православните.

В изгнание, и на патриаршеския трон, той винагипоказвал себе си като хладнокръвен изповедник и дирек на православието. Тази неотстъпчивост станала причина за неговата мъченическа гибел. В 381 година мощите му били пренесени в Цариград, а оттова – във Венеция, където се намират и до през днешния ден.

На 6-ти ноември имен ден празнуватПавел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР