На 6 ноември Одеският национален музей на изкуството навършва 124

...
На 6 ноември Одеският национален музей на изкуството навършва 124
Коментари Харесай

Петима ранени, разрушена галерия и огромен кратер в асфалта след нападението срещу Одеса

" На 6 ноември Одеският народен музей на изкуството навършва 124 години ", съобщи в Телеграм Олег Кипер, губернатор на Одеска област, чийто административен център е град Одеса, предава Българска телеграфна агенция.

" В навечерието на 6 ноември руснаците " поздравиха " нашия архитектурен монумент с ракета, която падна наоколо ", добави той, като посочи, че петимата потърпевши са настанени в болница.

Стените на постройката са развалени, някои прозорци и стъкла са счупени, означи губернаторът. В музея, ситуиран в един от най-старите дворци на Одеса, преди войната са се помещавали повече от 10 000 творби на изкуството, в това число картини на някои от най-известните съветски и украински художници от края на 19 и началото на 20 век.

Градският съвет на Одеса разгласява видеоклип, на който се виждат взривени прозорци и парчета в постройката на Одеския народен музей на изкуствата, където по стените са окачени картини.

" Ситуацията е под надзор, само че всичко ще би трябвало да бъде обширно прегледано ", съобщи кметът на Одеса Генадий Труханов пред медията Суспилне.

На улицата наоколо до музея нападението е оставило няколкометрова дупка. По данни на градските управляващи там е потърпевш един човек.

Българската общественост в Одеска област е трета по бройка и наброява над 150 000 души съгласно формалното броене в Украйна през 2001 година

В Одеса живеят към 50-60 хиляди българи. Най-голямото плътно българско население е концентрирано в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски регион.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР