На 6 декември отбелязваме Никулден - един от големите православни

...
На 6 декември отбелязваме Никулден - един от големите православни
Коментари Харесай

Отбелязваме Никулден. Празник е на банкерите, рибарите и моряците

На 6 декември означаваме Никулден - един от огромните православни празници и ден в респект на Свети Николай Мирликийски.

Чудотворец.Свети Николай е роден през III век в християнско семейство на територията на малоазийска Ликия. Остава сирак като млад и наследява благосъстоянието на родителите си, като взема решение да го раздаде на небогати и нуждаещи се хора.

Свети Николай Мирликийскистава християнски духовник, по-късно и архиепископ на град Мира.

Местният римски шеф го арестува поради богослужението му, само че св. Николай е освободен при идването на император Константин Велики на власт.

Св. Николай е уважаван като " предписание на вярата, пример на благост и преподавател на самоограничение " поради почтеното си държание и мъдрост.

Той е празнуван като настойник на риболовците, банкерите, моряците, търговците.

Според легендата св. Николай направил доста чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока стихия укротил морето, избавил бедстващия във вълните транспортен съд и възкресил един от моряците.

На 6 декември честват Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Нейчо, Нина, Кольо и други

Николай е четвъртото най-разпространено мъжко име в България.

По данни Национален статистически институт близо 200 000 българи имат имен ден на 6 декември. Обичаят повелява на Никулден да се подготвят рибни ястия.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР