На 5 януари в щата Джорджия предстои втори тур на

...
На 5 януари в щата Джорджия предстои втори тур на
Коментари Харесай

Избори в Джорджия определят мнозинството в Сената на САЩ

На 5 януари в щата Джорджия следва втори тур на изборите за двете места в горната камара на Конгреса, които не бяха извоювани от претендентите по време на постоянните избори на 3 ноември.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис ще пропагандира през днешния ден за Демократическата партия. Кандидатите на републиканците са настоящи сенатори.

Над 3 милиона души са упражнили правото си да подадат авансово гласа си на изборите в Джорджия, като посредством бюлетини по пощата или в изборните секции са дали своят вот близо 40 на 100 от записаните гласоподаватели, заяви Си Ен Би Си.

Резултатът от конкуренцията в Джорджия ще е от решаващо значение за управническата стратегия на новоизбрания президент, демократа Джо Байдън.

Ако републиканците завоюват най-малко едно от двете места в Джорджия, те ще запазят болшинството си в Сената и ще могат да блокират законодателната стратегия на Байдън и номинациите му в правосъдната система.

Ако демократите завоюват и двете, горната камара на Конгреса ще се раздели 50 на 50 места за двете партии. По закон, при еднакъв брой гласове в даден избор, решаващият глас се пуска от вицепрезидента в качеството му на ръководител на Сената - в тази ситуация Камала Харис.

Американският Сенат е формиран от по двама представители на всеки щат с по шест години мандат. На всеки две години има избори за възобновяване на една трета от местата. Сенатът има няколко неповторими пълномощия като одобрение на интернационалните контракти, съдии на Върховния съд, федерални съдии и други. Счита се за по-престижния орган спрямо долната камара - на представителите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР