На 5 март 1940 г. членовете на съветското Политбюро издават

...
На 5 март 1940 г. членовете на съветското Политбюро издават
Коментари Харесай

83 години от Катинското клане

На 5 март 1940 година членовете на руското Политбюро издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, включително 17 500 военнопленници.

Жертвите са взети като военнопленници, откакто Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 година Разстрелите са осъществени основно в гората край с. Катин, на 18 км западно от Смоленск, Русия и в щабквартирата на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) в съветския град Калинин. В провеждането на интервенцията са ангажирани над 120 чиновници от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), отпред с Василий Блохин, основен комендант на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР).

През 1943 година строителни служащи, копаещи под управлението на немските въоръжени сили, откриват покрай вилната околност на селото трап, цялостен с трупове. Германия обаче огласява злокобната находка, като декларира, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още напролет на 1940 година

По искане на Германия е свикана комисия. Германия упорства в комисията да взе участие Международният червен кръст, само че Съветският съюз се опълчва на това предложение. Тогава Германия организира независимо следствие. До началото на юни 1943 година са извадени 4243 тела и разпознати 2730 от тях. В тях са открити писма от околните им с последни дати от пролетта на 1940 година

През цялото време обаче Съюз на съветските социалистически републики отхвърля виновност. Чак през 1990 година Михаил Горбачов най-сетне призна, че Съюз на съветските социалистически републики е отговорен за разстрела, като удостоверява за още две гробни полета покрай Катин. По думите му за случилото се са отговорни комунизмът и тоталитаризмът.

По-късно президентът Борис Елцин разсекрети архивите, отнасящи се до този случай, от които излиза наяве, че разстрелите са били осъществени в действителност през април и май 1940 година от елементи на Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР). Открита е даже докладна бележка от шефа на тайните служби Лаврентий Берия до Сталин, в която му предлага пленниците да бъдат разстреляни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР