На 5 декември източноправославната църква почита свети Сава Освещени, построил

...
На 5 декември източноправославната църква почита свети Сава Освещени, построил
Коментари Харесай

Почитаме свети Сава Освещени

На 5 декември източноправославната черква уважава свети Сава Освещени, построил в края на живота си голям брой манастири и лечебни заведения.

Историята на светеца потегля от благороден жанр от региона Кападокия в Мала Азия. На 18 години Сава става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан. С наследството след гибелта на родителите си, той построява странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим.

Манастирът „ Свети Сава “ съществува и до през днешния ден, а през цялото средновековие е средище на дейна книжовна активност и наложителна спирка за всички източноправославни поклонници.

В националните показа, Свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, настойничка на чумата, въпреки че в обособени региони на страната празнуват празника като на светец - мъж, настойник на вълците или вълчи овчар.

Обредните практики на св. Сава са сходни като тези за св. Варвара, тъй като двете сестри приготвят всичко за деня на брат им Никола. " Варвара вари, Сава пече, Никола иде с огромната лъжица и посетители гощава ", споделя националната приказка. Сава е обвързвана и с плодовитостта, за това на този ден яловите булки изпълнявали обред дружно с най-старата жена в дома.

Жената, която желала дете, правела ритуален самун. Започвала да пресява брашно със решето обърнато наобратно, а най-старата жена й казвала " Обърни, чадо, ситото, че да ти се обърне корема ". Предците ни изпитвали благоговение към св. Сава, тъй като вярвали, че " засява " заболяванията по хората, от там идва и израза " Варвара заварява заболяванията, а Сава ги разсява ".

На Савинден се приготвя Никулденската софра, а на някои места подготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. На този ден честват именниците - Сава, Савка, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славчо.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР