На 4 май 2017 г. 21-годишната Кейти Стъбълфийлд е подложена

...
На 4 май 2017 г. 21-годишната Кейти Стъбълфийлд е подложена
Коментари Харесай

 Да получиш чуждо лице: Историята на Кейти 

На 4 май 2017 година 21-годишната Кейти Стъбълфийлд е подложена на 31-часова процедура, с цел да размени лицето си с това на донор. Операцията за възобновяване идва три години откакто Стъбълфийлд се прострелва в лицето с пушка в опит да отнеме живота си.

В края на процедурата Стъбълфийлд стана най-младият човек в Съединени американски щати, който получи трансплантация на разположение.

В идващите три години тя е претърпяла 22 разнообразни интервенции за реорганизация на лицето й дружно с голям брой процедури за строшаване и разпъване на костите всички в опит да я приготвят за трансплантацията.

За нея светът научи през септември 2018 година, когато се появи в септемврийския брой на „ Нешънъл Джиографик “ в булчинска рокля.

Историята на Кейти стартира през 2013 година, когато фамилията й се мести от Флорида в Кентъки. Двамата й родители са учители, намират си работа в приблизително учебно заведение, а Кейти е записана там като постоянна ученичка.

Всичко наподобява наред, а и напълно скоро момичето се среща със собствен връстник, в който се влюбва. През 2014 година обаче в ръцете й попада телефонът на гаджето й, само че със известия, предопределени за друго момиче, написа и „ България през днешния ден “.

Отчаяната госпожица се разделя с обичания си, само че изпада в тежка и сложна за преодоляване меланхолия поради първата й нещастна обич.

Родителите й са обезверени, че не могат да й оказват помощ, по тази причина вземат решение да я отпратят за малко от Кентъки.

Там момичето единствено намира „ позволение “ на казуса си. Докато гостува на брат си Робърт, прави опит да се самоубие, като се прострелва в главата с ловното му оръжие. За благополучие не се прицелва тъкмо, само че лицето й е извънредно потърпевшо. Тъканите се срастват след лечението, само че лицето й е безусловно обезобразено.

Следващите 3 години са призрачен сън за фамилията. Момичето претърпява 12 интервенции за лицево-черепна реорганизация, само че с стеснен резултат. През 2017 година медици от клиника по хирургия в Кливланд научават за нейния случай и оферират да й присадят лице

„ Трябваше да чака повече от година за донор “, споделят нейни близки. Накрая, през 2018 година, Кейти получава ново лице от нейната връстничка Андреа Шнайдер, която е умряла от свръхдоза опиати.

„ Сега получавам втори късмет за живот “, споделя Стъбълфийлд, преди интервенцията й да стартира. „ Това е като началото на друга глава в живота ми “.

Интервенцията продължава часове, като по това време е заменен и част от скалпа й, а от остарялото лице на момичето не остава безусловно нищо.

Интензивната процедура изисква голям екип от хирурзи, работещи в продължение на 31 часа, с цел да трансплантират лицето на Шнайдер дружно с части от костта й върху черепа на Стъбълфийлд.

След многочасовата намеса хирургична мед. сестра деликатно притиска главата на Кейти, с цел да я държи неподвижна, до момента в който се намира в интензивното поделение. За да предпазят очите й клепачите й са били зашити

Възстановяването лишава време, само че интервенцията в последна сметка е сполучлива. „ Много сме щастливи. Косата на щерка ни порасна още веднъж. Сега може да се радва на живота и да мисли за бъдещето “, споделя с трогване майката Алисия.

Пациентката също е щастлива. „ Никога не съм се считала за красива. Харесвам новото си лице. Но това не е най-важното. Най-сетне мога да пребивавам обикновено “, споделя късметлийката.

От тогава Стъбълфийлд е претърпял три огромни следващи интервенции, обстойно рехабилитационно лекуване и всекидневен банкет на мощни медикаменти срещу отменяне, които тя би трябвало да приема до края на живота си. Понастоящем родителите й се занимават с подготовка на трансплантация на очи, с цел да възстановят зрението й, което ще изисква друга огромна интервенция.

Засега Стъбълфийлд се концентрира върху възобновяване си и споделя, че има проекти да учи в лицей за кариера в консултирането. „ Толкова доста хора ми помогнаха… Сега желая да оказа помощ на други хора “, изяснява момичето.

Bg-voice. bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР