На 4 декември започва дълъг низ от хубави и тачени

...
На 4 декември започва дълъг низ от хубави и тачени
Коментари Харесай

Започват зимните празници! 3 хубави имена черпят днес, почитаме светица, покровителка на починалите от внезапна смърт

На 4 декември стартира дълъг низ от хубави и тачени зимни празници. Днес православната черква уважава паметта на великомъченица Варвара.

Света Варвара е живяла по времето на император Максимиан в гр. Илиопол. Заради вярата си в Бога тя умира в страдания от ръката на личния си татко. В православието тя се счита за настойничка на умрелите от неочаквана гибел, които са нямали време да се разкаят и причестят, както и на миньорите и на военните.

Варварица, Варваринден, Варвардан - в националните показа Варвара и сестра й Сава, празнувана на другия ден, са двете сестри на св. Никола. От тях Сава е по-добрата, постоянно върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на Св. Никола, по тази причина се споделя: " Варвара вари, Сава пече (меси), Никола посетители гощава ".

Широко публикувано е поверието, че св. Варвара е настойничка на детските заболявания (и на шарката). Представата за нея е като грозна, куца и разчорлена остаряла баба, която се подпира на патерица. С нея тя удря децата и те се заболяват.

За здраве, за омилостивяване на заболяванията и с цел да бъде отнесена далеко Баба Шарка, дамите месят пресни погачи, подготвят и обредно вариво и го раздават с мед по махалата.

Момичетата се надпреварват коя първа ще раздаде погачите си; признато е, че която завоюва, ще се омъжи първа през годината.

На този ден имен ден честват: Варвара, Варя, Варадин
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР