На 4 август Българската православна църква почита паметта на няколко

...
На 4 август Българската православна църква почита паметта на няколко
Коментари Харесай

Празник е! Честит имен ден на всички с хубавите имена....

На 4 август Българската православна черква уважава паметта на няколко млади християни.

На този ден се празнува паметта на преподобномъченица Евдокия, потърпевша в Персия при Сапор, към 362-364 година Чества се и паметта на светия страдалец Елевтерий, служил като постелник (кувикуларий) при двора на Максимиан и по негова заповед посечен с меч за Христа.

Почитат се и св. седем отроци в Ефес: Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Иоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин.

Житие на светите седем момци Ефески

Светите седем отроци Ефески са живели по времето на римския император Деций. Техните имена са Максимилиан, Иамвлих, Мартиниан, Иоан, Дионисий, Ексакустодиан (Константин) и Антонин. 

Всички тези седем момци били деца на невежите жители в град Ефес. Те живеели по време на гонението срещу християните при император Деций.

Това било грубо гонение. Навсякъде християните били преследвани и задържани, с цел да ги принуждават да вземат присъединяване в идолските жертвоприношения. Някои от тях се бояли от страдания и се покорявали. Но твърдите във вярата неустрашимо я изповядвали и не отстъпвали нито пред премеждия, нито пред мъчителна гибел.

Много християни напускали градовете и се криели по пещерите. Между тях били и седемте ефески момци: Маскимилиан, Ексакустодиан, Ямвлих, Мартиниан, Дионисий, Антонин и Йоан. Тези момци напуснали града и се поселили в една пещера на планината Охлон, където посредством пост и молитва се готвели за идния им героизъм.

Като разбрал за това, Деций заповядал да затрупат с камъни входа на пещерата. Двамата от придворните (Теодор и Руфим) скрито изповядвали Христовата религия и турили пред камъните оловни плочки, на които написали имената онлайн заровените в пещерата седем момци.

Между това Бог по неизповедимите Свои избрания дал на момците смъртен сън и ги запазил за цели две епохи нетленни и неизменими до тяхното събуждане за Негова популярност и за удостоверение, че Неговите думи за възкресение са истинни.

Чудното събуждане на момците, заспали във време на Дециевото гонение, се направило в царуването на Теодосий Млади. По това време се появили еретици, които отхвърляли възкресението на мъртвите макар евангелските думи, че " мъртвите ще чуят гласа на Сина Божи и като чуят, ще оживеят ". Тази разкол внесла ужас в Църквата, само че тъкмо тогава се показало образно удостоверение за истинността на възвестеното от Христа възкресение на мъртвите.

На разсъмване един от момците отишъл в града да купи храна. Старата монета, която дал на търговеца, послужила за мотив да се разкрие невероятното произшествие. Разговорът с момъка, който мислел, че още продължава гонението на Деций, дефинитивно обърнал на него общото внимание. За случката разбрал и локалният свещеник. Той разпитал момъка и схванал Божията загадка. А като чул за другите момци, останали в пещерата, поискал да ги види. Епископът се отправил за там с шефа и голям брой народ. При входа на пещерата епископът разглеждал деликатно ситуацията и намерил измежду камъните медно запечатано ковчеже. Като го разтворил в наличието на всички, видял там две оловни плочки, сложени от Теодор и Руфим. Тия плочки разяснили на всички загадъчните думи на възкръсналия момък. Всички били изумени и прославяли Бога, дивен в Своите чудеса.

Император Теодосий незабавно бил известен за това събитие. " Заповядай да се изпратят почтени мъже да видят чудото, което Господ извърши в твоето царуване! – написа на Теодосий Млади епископът и шефът, - тъй като в наши дни се прояви обликът на бъдещото възкресение от мъртвите. "

Но царят дошъл самичък в Ефес с голям брой вярващи и се поклонил на св. момци. След продължителна сказка с него, момците в неговото наличие заспали безконечния си сън до всеобщото възкресение. Теодосий заповядал да създадат 7 сребърни ковчега и да слагат в тях телата на момците. В същата нощ обаче те му се явили на сън и го помолили да ги остави да почиват в пещерата, както почивали по-рано.

Поразителността на това събитие бързо се популяризирала по целия християнски свят. Неговата меродавност се потвърждавала от мнозина заслужаващи доверие писатели и очевидци.

Пещерата на момците дълго била показвана покрай Ефес, в скатовете на планината Прион. Съдбата на св. мощи на седемте момци е незнайна след ХІІ в., при започване на който свещеник Даниил ги видял в пещерата.

Празникът се празнува на 4 август. Имен ден честват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо. Същите имена честват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР