На 30 януари в 17:30 часа завърши успешно първият електронен

...
На 30 януари в 17:30 часа завърши успешно първият електронен
Коментари Харесай

МЗ реализира първия електронен търг за закупуване на лекарства

На 30 януари в 17:30 часа приключи сполучливо първият електронен търг – този за онкологични и онкохематологични медикаменти, извършен посредством Електронната система за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в Република България. Интересът беше извънредно огромен.
Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени артикули – бяха 16, а поръчки бяха направени от 203 лечебни заведения. Това съобщи министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев пред публицисти в Народното събрание, оповестиха от Министерство на здравеопазването.
Здравният министър уточни, че по първична спецификация, прогнозната стойност на онкологичните и онкохематологични медикаменти за потребностите на лечебните заведения за две години, е била към 1,280 милиарда лева „ След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лева по-ниска стойност, т.е. най-малко толкоз ще бъде икономията за бюджета на НЗОК “, разяснява Ананиев. След това на равнище лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база извършени публични поръчки.
Кирил Ананиев акцентира, че това държавно управление за първи път сътвори и действително организира електронен търг. В този търг подадоха поръчки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено присъединяване. Здравният министър уточни, че се работи по текст в Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, посредством който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, реализирани посредством рамковите съглашения и електронната борса за медикаменти.
През месец февруари ще бъдат оповестени още 5 електронни публични поръчки за закупуване на лекарствени артикули за потребностите на лечебните заведения в Република България.
На въпрос по отношение на тримата български жители, които се намират в град Ухан, министър Ананиев изясни, че се чака те да дойдат в Европа на следващия ден, като двама от тях ще дойдат с френски аероплан, а третият с немски. „ Координацията по идването на българските жители се реализира от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще съпровождат българските жители до  България, а откакто дойдат, са обезпечени всички нужни условия за тяхното приемане и наблюдаване във ВМА “, уточни още здравният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР