На 30 март 1981 година, само 69 ​​дни след като

...
На 30 март 1981 година, само 69 ​​дни след като
Коментари Харесай

Когато куршумът спре на 2,5 см от сърцето - как фен на Джоди Фостър опита да убие Рейгън

На 30 март 1981 година, единствено 69 ​​дни откакто встъпи в служба като президент на Съединени американски щати, Роналд Рейгън оцеля при опит за нападение във Вашингтон.

Когато президентът напуща хотел " Хилтън " и се насочва към колата, поздравявайки хората в тълпата, Джон Хинкли изстрелва шест патрона в посока на президента. Един от патроните минава и влиза в зоната на лявата подмишница на Рейгън, допира белия дроб и стопира на 2,5 см от сърцето.
 Роналд Рейгън
Роналд Рейгън
Снимка: gettyimages
Настава блъсканица, тъй като има и други ранени.

Още в колата обаче Рейгън стартира да плюе кръв от устата си. Веднага е откаран в най-близката университетска болница и незабавно опериран.

Лекарите съумяват да спасят живота на 70-годишния президент.

" Надявам се, че сте републиканци ", споделя Рейгън на хирурзите, въпреки че те не са, а лекар Джиорандо му дава отговор: " Днес всички сме републиканци, господин президент. "
 След случая Джеймс Брейди остава неработоспособен
След случая Джеймс Брейди остава неработоспособен
Снимка: gettyimages
Неговият прессекретар Джеймс Брейди обаче има по-малко шанс. Той също оцелява, само че остава неработоспособен. Полицаят Томас Делаханти и служителят на тайните служби Тимъти Маккарти също са ранени при случая.

По-късно излиза наяве, че с постъпката си Хинкли е желал да притегли вниманието на холивудската актриса Джоди Фостър, в която се влюбва след излизането на кино лентата " Шофьор на такси ".  Джон Хинкли стреля шест пъти по президента
Джон Хинкли стреля шест пъти по президента
Снимка: AP
Младежът преследва красивата актриса, само че и страда от неналичието на взаимност. Вместо затвор, той е настанен в психиатрична болница, а през 2014 година е освободен, откакто се преценя, че към този момент не съставлява опасност за другите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР