На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името

...
На 30 август имен ден празнуват всички, които носят името
Коментари Харесай

Вижте кои светли имена празнуват днес

На 30 август имен ден честват всички, които носят името Александър /означава - неустрашим, бранител на мъжете/, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко.

Името Александър значи бранител на мъжете, само че също по този начин и бранител, боец на вярата. Това значение води началото си от св. Александър Невски, който е роден през 1220 година в Русия и е бил княз на Новгородската област.

Историята споделя, че княз Александър защитавал безстрашно града си от нашествието на шведския крал, като се уповавал на Бога да му помогне в борбата. Двете противников армии се сблъскали при река Нева и благодарение на Бога Александър спечелил борбата. Затова го нарекли Александър Невски.

По-късно Александър станал бранител на православната религия в битката на съветския народ срещу татарите. Той бил същински боец както на бойното поле, по този начин и в молитвата и упованието към Бога и по време на своето ръководство направил доста положителни каузи за своя народ и за Църквата.

Нашият храм в центъра на София носи името св. Александър Невски, тъй като пък съветският цар Александър Николаевич, който българите почитат като Освободител е имал за свои небесен настойник, подстрекател и асистент точно св. Александър Невски.

Така с помощта на тези себеотвержени воини на вярата и бранители на онеправданите в историята на красивото име Александър, Александра са се появили още смисли и са го дарили с още един имен ден.

Честит празник на имениците и от нас!

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР