На 30 април, от години по инициатива на ЮНЕСКО, се

...
На 30 април, от години по инициатива на ЮНЕСКО, се
Коментари Харесай

Добър учител, добри ученици, добър джаз

На 30 април, от години по самодейност на ЮНЕСКО, се отбелязва Световния ден на джаза. При нас всеки ден е ден на джаза и неговите плюсове. Лошо няма в концерти в централата на Организация на обединените нации под егидата на Хърби Хенкок, още повече, тазгодишният е разгласен като концерт за мир. И това сме го живели, в това число и в хумористични текстове като тези на Тодор Колев („ мир в пространството, мир във времето – това е ситуацията “) или на Васко Кръпката („ мастика – балсам, да има мир! “).

За да има през днешния ден мир, единствено апели не стигат. Както постоянно, делото на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Първите джазмени, които заслужиха нашето внимание по тематиката бяха триото от Киев „ ШекБенд “, чийто най-млад член, барабанистът Максим, преди няколко дни навлезе в „ тийн “- възрастта – навърши 12.

Както си обещахме предходната седмица по същото време тук, диалогът ни с брат му Артем и сестра му Ана стартира оттова, където приключи този с издателя им във Франция, Патрисия. Кой е бендлидерът?

„ Трудно е да се каже, нямаме бендлидер в обичайния смисъл на думата. Всеки гледа да стане по-добър и в случай че би трябвало – да оказва помощ на другите. “

От самото начало ли са си мечтали да станат общоприетото джаз-пиано трио, с бас и ударни?

„ Не напълно. Започнахме като дует, само че след това концепцията да станем трио ни възпламени. Учителят ни, Олексий Прошченков работи непрестанно с нас, оказва помощ ни, като ни учи по какъв начин да станем същински отбор. Ако на някой му хрумне концепция, започваме да я обсъждаме, да я вършим, до момента в който стане същинско парче. Ако всички го харесаме, значи е станало. “

А импровизацията ли им е обичаното нещо в джаза?

„ Да, изключително когато развиваме хармониите. Но по никакъв начин не е елементарно да се импровизира, изключително на нашата невръстна възраст. Всеки ден би трябвало да свириш, да импровизираш в действително време, до момента в който успееш. Докато импровизираме баща го няма до нас и е доста гот да вършим нещата сами. Импровизираме на сцена, в студиото следваме написаната си музика. "

Много ми харесаха самостоятелните сола в края на албума…

„ Това е транскрипция по Уейн Шортър. Направихме я в последния ден преди войната, когато я и записахме. “ Тук се намесва и майка им Людмила: „ Преподавателят им бе дал задача да се направи по едно парче на Уейн Шортър за специфичния концерт, който трябваше да му посветят в учебно заведение. Но в този момент той е отсрочен и те взеха решение да я включат в албума. “

Ако би трябвало да се промени нещо в оптимистичния безоблачен джаз след началото на войната, какво ще е то?

„ Нищо. Харесва ни по този начин, както звучи. “

Джейкъб Колиър е измежду любимците на Ана. Като го видях на сцена за пръв път бе на същите години. Какво би му споделила през днешния ден?

„ Първо бих желала да му благодаря. Даде ни убеденост, че можем на тези години да вършим авторска музика. После доста бих желала да изсвирвам негово парче – обичаното ми е от третата част на плана му „ Джес “, “Running outta love ”.

И той има шанса да е от музикално семейство. Преди малко споменахте татко ви…

„ Да, всяка вечер, в случай че кийбордът е свободен, баща сяда да посвири. Или на китарата, където също е доста добър. “ 

Преди да се разделим, те означават какъв брой значима в кариерата им е България, където всичко стартира преди 6-7 години. Не единствено поради морето ни обичат, благодарят ни за помощта. Дано да има защо.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР