“На 3 март ние прелистваме страниците на Руско-турската война, крачим

...
“На 3 март ние прелистваме страниците на Руско-турската война, крачим
Коментари Харесай

144 години от Освобождението – историята няма давност

“На 3 март ние прелистваме страниците на Руско-турската война, крачим с прославените съветски пълководци Гурко, Столетов, Тотлебен по суровите зимни пътища на Балкана. Пред нашия поглед са опълченците, които отбиват на Орлово гнездо гневните офанзиви на многочислените съперници. Героите като Калитин, които с гърдите си пазят Самарското знаме в лютите боеве при Стара Загора. До нас доближава незаглъхналото ехтене от величавите боеве, в които се изкова едно заслужено дело от именитите хайдути и продължено от такива, като Раковски и Каравелов, Левски и Ботев ”, сподели в словото си във връзка 144 години от освобождението на България от турско иго ръководителят на районен съд на Българска социалистическа партия – Тракия Добромира Тошева.

На днешния народен празник социалисти и симпатизанти се събраха по традиция пред паметника на Олга Скобелева, с цел да отдадат респект към делото на благодетелната съветска графиня. Тошева напомни, че майката на известния военачалник Столетов идва с в България отпред на Балканския отдел на Руския червен кръст, с цел да оказва помощ на бедстващи българи. В Пловдив за малко време съумява да провежда построяването на сиропиталище. На път за Пазарджик със същата цел е убита от шпагата на мародера Узатис. „ Днес ние сме на лобното място на тази жена, която Вазов назова „ светица “. Поклон! “, сподели Добромира Тошева и разгласи минута безмълвие в символ на дълбока благодарност към починалите за свободата ни съветски бойци и български опълченци.

Честването продължи с тържествено съвещание на Градския съвет на Българска социалистическа партия – Пловдив, водено от ръководителя Димитрина Вакрилова, след които социалистите изкачиха Бунарджика, с цел да се включат в общоградските празнувания на 3 март. След церемонията пред паметника на Цар Освободител, социалистите поставиха цветя на паметниците на Альоша и на съветските гробища.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР