На 3 февруари православната църква почита паметта на Свети Симеон

...
На 3 февруари православната църква почита паметта на Свети Симеон
Коментари Харесай

На 3 януари прекрасни български имена празнуват

На 3 февруари православната черква уважава паметта на Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица. Имен ден през днешния ден празнуват Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка, Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника

Според легендата Симеон бил един от 70-те преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 година пр.Хр.) назначил.

Според фолклорната традиция през днешния ден е зимният Симеоновден. Лятното сходство на Симеоновден е на 1 септември. Тогава честват и носещите това име.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат основно бременните дами, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще пристигна в къщата, се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Зимният Симеоновден се счита за един от най-лошите дни в годината. Някъде го назовават Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не би трябвало да хваща изострен предмет. Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и боклук на открито, с цел да не се разсърдят вълците и да не атакуват стадата.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не " излезе берекетът от вкъщи ".

В националната памет 1, 2 и 3 февруари се назовават Вълчи празници, Трифунци или Мратинци. Посветени са на вълка и се съблюдават редица ритуални обреди: дамите не плетат, не предат, не тъкат, не перат. Спазват се и другите забрани, присъщи за останалите Трифунци.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР