На 3 февруари православната църква отбелязва паметта на Св. Симеон

...
На 3 февруари православната църква отбелязва паметта на Св. Симеон
Коментари Харесай

Днес е Зимен Симеоновден, не се хваща остър предмет

На 3 февруари православната черква отбелязва паметта на Св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица. На тази дата имен ден имат всички с имената Симеон, Симеона, Симо, Симон, Симона, Симян, Мона, Мончо. Самото име Симеон значи изслушващ.
40 дни след раждането на Иисус Христос, Света Богородица донесла Младенеца в Йерусалимския храм, както повелявал Мойсеевият закон, съгласно който всяко първородно от мъжки пол би трябвало да бъде посвещавано или представяно на Бога 40 дни след раждането.

Симеон Богоприемец бил дъртак, който вярвал, че не ще почине, преди да види Сина Божий. Той бил един от 70-те преводачи на Библията. На него се паднало да преведе книгата на оракул Исаия. Когато стигнал до глава 7, стих 14, той видял написано следното: Девица ще зачене и ще роди наследник! Симеон решил, че става дума за някаква неточност, когато Ангел Господен му се явил и споделил "Писането е тъкмо, по тази причина нищо не поправяй! Ти няма да умреш, до момента в който не видиш с очите си осъществяването на тези думи! "

Зимният Симеоновден уважава основно бременните дами, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще пристигна в къщата се гадае какъв добитък ще се роди - мъжки или женски. Този ден се счита за един от най-лошите в годината. Някъде го назовават Симеон Бележник, тъй като белязва хората, оставя им рани и белези.

Затова и поверието гласи, че не би трябвало да се хваща изострен предмет. Трети февруари е третият вълчи празник, тогава не се работи с вълна, не се изхвърля пепел и боклук на открито, с цел да не се разсърдят вълците и да не атакуват стадата. Традицията повелява на този ден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, с цел да не "излезе берекетът от вкъщи ".



Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар Трябва да се регистрирате, с цел да коментирате тази публикация. Ако към този момент имате регистрация влезте с вашите e-mail и ключова дума.

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар! ИЗПРАТИ НОВИНА  Новини от през днешния ден [3] Новини от през вчерашния ден [22] « Февруари 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728 Актуални тематики Тенис шампионат София Оупън 2018 Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР