На 3 април 2018 г. в област Гюлнар (провинция Мерсин,

...
На 3 април 2018 г. в област Гюлнар (провинция Мерсин,
Коментари Харесай

Президентите Путин и Ердоган дадоха старт на строителство на АЕЦ „Аккую“

На 3 април 2018 година в област Гюлнар (провинция Мерсин, Турция) се състоя тържествена гала по изливането на „ първия бетон “ на строителната площадка на АЕЦ „ Аккую “. С това се ознаменува началото на пълномащабните действия по строителството на първата турска атомна електроцентрала, изграждана от „ Росатом “.

В церемонията посредством видеоконференция взеха присъединяване президентът на Руската федерация Владимир Путин и президентът на Турция Реджеп Ердоган. В послание към присъстващите на церемонията Путин сподели: „ Първи енергоблок на АЕЦ „ Аккую “ би трябвало да бъде пуснат през 2023 година Благодарение на плана „ Аккую “ в Турция ще има нови, модерни, добре платени работни места, ще има модерно произвеждане и технологии. По време на строителството ще се ползват напреднали инженерни решения, стопански ефикасни и надеждни технологии. Ще се съблюдават най-високите стандарти за сигурност и най-строгите екологични условия. Уверен съм, че през 2023 година цяла Турция ще почувства изгодата от силата, която тази електроцентрала ще създава като високотехнологичен обект “.

От своя страна президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че през 2023 година, с стартирането на централата, Турция ще означи стогодишнината от провъзгласяването й за република. „ С въвеждането в употреба на АЕЦ „ Аккую “ през 2023 година Турция ще се причисли към фамилията на страните с нуклеарна енергетика. Благодарение на АЕЦ „ Аккую “ ще обезпечим 10% от потребностите ни от електрическа енергия “, добави той.

След приветствените думи, водачите на двете страни дадоха позволение да се пристъпи към начало на строителните работи и беше даден старт на изливането на „ първия бетон “ в основата на реакторното здание на Първи енергоблок.

Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов акцентира: „ Росатом “ ще построи в Турция модерна и надеждна атомна електроцентрала от потомство „ 3 плюс “ с четири мощни енергоблока ВВЕР-1200, която ще дава отговор на всички интернационалните условия за сигурност “. Лихачов означи, че АЕЦ „ Аккую “ е най-крупният капиталов план на руско-турското съдействие. „ Важно е да се подчертае, че планът се осъществя по проект в дейно съдействие с турските ни сътрудници “, добави той.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР