На 29 април той навърши 19 години. Половин година по-късно

...
На 29 април той навърши 19 години. Половин година по-късно
Коментари Харесай

Лудо чувство. Тийнейджърът Холгер Руне, който срази половината от топ 10 в световния тенис

На 29 април той навърши 19 години. Половин година по-късно към този момент е най-новата сензация в мъжкия тенис, откакто на шампионата " Мастърс " във френската столица Париж поредно победи петима от топ 10 в международната класация и сграбчи трофея. Холгер Руне е Човек на деня на Свободна Европа.

В момента в топ 10 на мъжкия тенис има двама младежи. Тази обстановка не се е случвала от 15 години насам. Това стана, откакто датчанинът Холгер Руне поредно победи в Париж петима от първите 10 тенисисти в международната класация и завоюва най-големия си трофей до момента.

На финала той надви над седмия в света Новак Джокович с 3:6, 6:3, 7:5. Преди това Руне поредно в профил десетия Хуберт Хуркач, деветия Андрей Рубльов, първия Карлос Алкарас (прекъснал мача поради контузия) и осмия Оже-Алиасим (№8). Никой различен до момента не беше реализирал това в границите на един шампионат.

С успеха си на финала датчанинът се изкачи до номер 10 в международната класация на Асоциацията на професионалните тенисисти. Тя се оглавява от испанеца Алкарас, който също е на 19 години. За последно в първата десетка на международния тенис имаше двама младежи през 2007 година - Новак Джокович и Анди Мъри.
 Холгер Руне лежи на корта в Париж, момент откакто е победил Новак Джокович на финала.
Руне играе тенис от 6-годишен, сходно на сестра си Алма. Личният му треньор Ларс Кристенсен работи с него още от детските му години, а от 2016 година към щаба му се причислява и известният експерт Патрик Муратоглу. Холгер постоянно е споделял, че идолите му в тениса са Рафаел Надал и Роджър Федерер.

" Това беше бясно възприятие ", сподели датчанинът след успеха си над Джокович, признавайки, че преди 4-5 седмици не е очаквал, че ще реализира сходен триумф толкоз скоро.
 Джокович и Руне след церемонията по награждаване в Париж.
" Разбира се, ще отида в Торино. Аз няма да играя и искам на всички да са здрави, само че в това време ще е ужасно да играя ", добави Руне, който е първа запаса за финалния шампионат на АТП през годината.

Само преди половин година той се зарече, че няма да се задоволи, до момента в който не доближи до номер 1 в международната класация, а в този момент към този момент е десети. Досега през 2022 година той игра общо 5 финала и завоюва три от тях. В началото на този сезон датчанинът беше подложен под номер 103. Единствено Надал и Алкарас са влизали в топ 10 на по-ранна възраст от него – на 18 години.

Холгер Руне притегли вниманието още до момента в който се състезаваше при юношите. Там той доближи до номер 1 в света. През 2020 година публично стартира да играе при експертите, а през 2021 година направи своя дебют в шампионат на АТП – Откритото състезание на Аржентина. През предходната година той изигра 100 професионални мача и завоюва младежките финали в Милано - NextGen.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР